Почетна » Приказни за патници » 25 графити од Помпеја кои се бурни, лути и тотално смешни

25 графити од Помпеја кои се бурни, лути и тотално смешни

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.8
(167)

Некој еднаш рече: „историчарите прво учат да пишуваат на ѕидовите“. 

Оваа изјава е најточна за урнатините на Помпеја, кој се наоѓа во подножјето на планината Везув во близина на Рим. 

Во 79 н.е., планината Везув избувнал, уништувајќи го целиот град Помпеја и убивајќи околу десет илјади луѓе. 

Градот останал закопан под вулканска пепел, додека геодетски инженер не го открил во 1748 година. 

Една од првите работи што ги погоди багерите се графитите на ѕидовите на куќите во Помпеја. 

Сега кога стана туристичка дестинација која пречекува 2.5 милиони посетители годишно, патниците со нетрпение ги очекуваат и графитите. 

На ѕидовите на куќите и другите установи на Помпеја има два вида графити – изборна пропаганда или општи графити.

Можеме дополнително да ги категоризираме Општите графити како филозофии на животот (понекогаш поетски!) или навредливи чкртаници и навреди.

Графити во Помпеја

Изборна пропаганда во Помпеја

Изборната пропаганда беше напишана со црвено или црно мастило и обично ги поттикнуваше луѓето од Помпеја да гласаат за едниот или другиот кандидат. 

Пишувањето изборни слогани беше работа на потписниците, познати и како скриптори, и тие работеа заедно фенер, фенероносците, бидејќи пишувањето парола беше ноќна задача. 

Досега багерите пронајдоа повеќе од три илјади вакви изборни натписи во Помпеја.

Општи графити во Помпеја

Сепак, општите графити повеќе им се допаѓаат на туристите кои ја посетуваат Помпеја, бидејќи пренесуваат дека луѓето што живееле во Помпеја не се разликувале од нас. 

Овие графити даваат живописна слика за животот во Помпеја пред вулканската ерупција да го уништи сето тоа, вклучувајќи шеги, коментари за девојки, најави за сексуалниот живот на писателот итн. 

Само во случај да се прашувате, луѓето од Помпеја имале многу активен сексуален живот.

Рачно избравме 25 од најинтересните графити пронајдени на ѕидовите на Помпеја.

Спомнавме и каде можете да ги најдете споменатите графити, меѓу урнатините на Помпеја.

Да почнеме со разговор што се случи меѓу двајца млади мажи од Помпеја, само преку ѕиден графит.

Визуелна приказна: 13 совети што мора да ги знаете пред да ја посетите Помпеја

Разговор помеѓу Сукцес и Северус

Графити во Thermopolium of Prima - Прво
Графити во Thermopolium of Prima - Второ
Графити на Thermopolium of Prima - Трето

Се чини дека касарната Гладијатор има многу акција

Графити со пастув во касарната Гладијатор
Графити во касарната Гладијатор

Некои беа и проповеднички

Графити на куќата на моралистот
Графити на куќата на Менандер
Графити над клупата

Баровите изгледаа како добро место за собирање партнери

Графити на приградските Терми
Графити на Каупона од Атиктус

Се чинеше дека хигиената во Помпеја е на втор план

Графити на Inn of Muledrivers
Графити на Куќата на Пасиус Хермес
Графити на портата на Везув

Препорачано четиво: Интересни факти за Помпеја

Да се ​​биде во врска беше кул

Графити во базиликата Помпеја
Графити на куќата на Ара Максима
Графити на Кабинетот

На љубовта и беше дадена прва предност

Графити на куќата на Капрасиус Примус
Графити Каупона од Астилус и Пардалус

Препорачано: Мора да се видат атракции на Помпеја

Графити на театарскиот коридор

Во Помпеја беше во ред да се пофалите со вашиот сексуален живот

Графити во борделот

Да се ​​биде геј исто така беше кул

Графити во борделот на Инулус и Папилио

Пријателството беше важно

Графити лево од вратата на барот

Во Помпеја, некои секогаш беа љубоморни

Графити на ѕидот на улицата Помпеја
Графити во таверната Верекундус

И конечно некој им се заблагодари на ѕидовите на Помпеја што држат толку многу графити

Графити во базиликата

Дали сте слушнале за мастурбирачки човек од Помпеја?

Некои туристи ги посетуваат и двете Херкуланеум и Помпеја во истиот ден. Се вели дека Херкуланеум е подобро зачуван од Помпеја.

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!