Почетна » Берлин » Билети за музејот ДДР

Музеј DDR – билети, цени, попусти, што да очекуваме

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Берлин

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.7
(168)

Музејот ДДР во Берлин го документира животот во Источна Германија пред да падне ѕидот во 1989 година.

Музејот на ДДР ја враќа Германската Демократска Република во живот и е поделен на три тематски области - Јавен живот, Држава и идеологија и Живот во блок од кула.

Музејот е замисла на етнологот Питер Кензелман, кој сака да ѝ покаже на поновата генерација што било да се живее во делот на Берлин поддржан од Советскиот Сојуз. 

Најдобриот дел од истражувањето на музејот DDR е тоа што изложените предмети не се заклучени во стаклени кутии. 

Наместо тоа, посетителите можат да допрат, чувствуваат, отвораат и комуницираат, што го прави здраво искуство. 

Иновативниот дизајн на музејот DDR му донесе две номинации за престижната награда Европски музеј на годината. 

Кутија: Источна Германија беше официјално позната како Германска Демократска Република, но најчесто се нарекува по нејзината германска кратенка, DDR, наместо англиската верзија, GDR.

Што да очекувате во музејот ДДР

Експонатите во музејот ДДР Берлин се фокусираат на 16 главни области од животот во ГДР, вклучувајќи домување, работа, слободно време, мода, култура итн. 

Повеќе од 300 поранешни граѓани на ГДР придонесоа за собирањето со донирање лични предмети и предмети.

Најпопуларните предмети што треба да се видат се – малиот автомобил Trabant P601, целосно опремена реконструкција на стан, училишна торба со книги и училишни извештаи, шкаф полн со оригинална облека од ГДР, монументалната фреска „Во пофалба на комунизмот“ и областа посветена на Штази.

Сите текстуални панели и информативниот материјал се достапни на германски и англиски јазик.

Билети за музејот ДДР

Детски дел во музејот ДДР
Слика: Ddr-museum.de

Овој билет за музејот DDR ви дава целосен пристап до сите тематски области и привремени изложби. 

Кога ќе ги резервирате овие билети за Skip The Line преку Интернет, тие ќе ви бидат испратени по е-пошта. 

На денот на вашата посета, можете да поминете покрај линијата на бројачот за билети, да го покажете билетот на вашиот мобилен на влезот и да влезете. 

Можете да го откажете овој билет до 24 часа однапред за да добиете целосна рефундација.

Цена на билети

Билет за возрасни (16+ години): € 9.80
Студентски билет (16+, со лична карта): € 6
Детски билет (од 6 до 15 години): € 6

За гостите од пет години па нагоре не е потребен билет.

Како да стигнете до музејот ДДР

Карта на локација на музејот ДДР
Слика: DDR-Museum.de

Музејот DDR се наоѓа во City-Quartier DomAquarée.

Нејзината адреса е улица Карл-Либкнехт. 1, 10178 Берлин-Мите. Најдете насоки

Од Liebknechtbrücke, слезете по скалите директно спроти Берлинската катедрала.

Јавниот превоз е најдобриот начин да се стигне до музејот. 

S-Bahn и U-Bahn Alexanderplatz
S-Bahn Hackescher Markt
U-Bahn U5 Museumsinsel, Rotes Rathaus

Автобуски линии 100 и 200: Слезете на постојката Шпандауер Штрасе
Автобуска линија 300: Слезете на постојката Лустгартен
Трамвајски линии М4, М5, М6: Слезете на постојката Шпандауер Штрасе
Патувања по река: Спуштете се на постојката DomAquarée

Тајмингот на музејот ДДР

Музејот ДДР е отворен од 9 до 9 часот во текот на целата недела.

Отворен е во сите денови од годината.

Музејот DDR нема последно време за влез. 

Меѓутоа, бидејќи музејот се затвора во 9 часот, подобро е да стигнете до атракцијата барем до 8 часот. 

Body Worlds Berlin + DDR музеј

Музејот DDR е на само 700 метри (половина милја) од берлинскиот Body Worlds, поради што некои туристи претпочитаат да ги истражуваат истиот ден. 

Ќе дознаете за човечката анатомија и како среќата влијае на нашите тела и обратно во Body Worlds Berlin.

Извори

# Ddr-museum.de
# Wikipedia.org
# Tripadvisor.com
# Berlin.de

Специјалистите за патувања во TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите обиди да ја одржиме нашата содржина актуелна, доверлива и доверлива.

Берлинската ТВ кулаЗградата на Рајхстагот
Бранденбуршката портаНој музеј
Бункер на Берлинската приказнаБерлин леден бар
Панорамапункт БерлинBody Worlds Berlin
Морски живот БерлинМадам Тисо
Кампот ЗаксенхаузенПриродонаучниот музеј
Ѕидот – ПанорамаЛеголанд центар за откривање
Светски балонИлузеум Берлин
Берлинска занданаМузеј Алтес
Музеј БодеМузејот Берггруен
Нова Национална галеријаАлте Националгалерија
Хамбургер БанхофМузејот на Пергамон
Музеј на фотографијаGemäldegalerie
Музеј на компјутерски игриГермански шпионски музеј

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Берлин