Почетна » Будимпешта » Билети за Големата синагога

Синагога на улицата Дохани – билети за турнеја, цени, што да очекувате

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Будимпешта

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.8
(184)

Синагогата на улицата Дохани е најголема во Европа и втора по големина во светот. Може да собере 3,000 луѓе.

Позната е и како Големата синагога и како синагога Табакгасе.

Куполите во облик на кромид со позлатен украс ја прават синагогата на улицата Дохани во Пешта да изгледа како ориентална, мавританска зграда. 

Неговиот стил се привлече, а синагогите изградени подоцна ширум светот честопати беа дизајнирани на ист начин.

Бидејќи Синагогата и Унгарскиот еврејски музеј се во иста зграда, посетителите често ги гледаат заедно. 

Што да очекувате во синагогата на улицата Дохани

Турата со водич ви помага да дознаете за историјата на зградата, архитектурата и историјата на унгарските Евреи пред и по Втората светска војна.

Откако ќе ви ја покаже синагогата, туристичкиот водич ве носи во Унгарскиот еврејски музеј.

Преку секојдневните работи, учите за животот на еврејскиот народ во Унгарија.

На крајот од вашата турнеја, ги посетувате гробиштата на храмот на хероите, во кои се наоѓаат гробовите на луѓето кои загинале во гетото за време на Втората светска војна.


Вратете се на почетокот


Билети за Големата синагога

Внатре во Големата синагога во Будимпешта
Мајкл Барт / Getty Images

Со овој билет за прескокнување на линијата, можете да одите до безбедносната контролна точка без да стоите во редица. 

Билетот вклучува обиколка на синагогата, храмот на хероите, Меморијалниот парк Раул Валенберг и гробиштата со водич.

Локалниот експерт останува со вас во текот на целото искуство.

Можете да го откажете овој билет до 24 часа однапред за да добиете целосна рефундација.

Цена на билет: 7235 Ft (20 €)


Вратете се на почетокот


Суштински информации

Бидејќи ова е посета на место за богослужба, гостите мора да се облекуваат соодветно (на пример, без блузи без ракави, кратки здолништа или шорцеви). 

Од мажите се бара да ги покриваат главите додека влегуваат во синагогата. На влезот е претставен кипа.

Не се дозволени ранци поголеми од рачниот багаж.

Не е дозволено јадење, пиење или пушење во областа.


Вратете се на почетокот


Како да стигнете до Големата синагога

Синагогата на улицата Дохани се наоѓа во еврејскиот кварт Пешта, а нејзината адреса е Будимпешта, Дохани у. 2, 1074, Унгарија. Најдете насоки

Најдобро е да се стигне до атракцијата со јавен превоз. 

Можете да одите со метрото М1 (жолто), М2 (црвено) или М3 (сино) до Станица Деак Тер, потоа одиме по Кароли Корут кон Асторија.

Може да земете метро М2, трамвај 47, 49 или автобус 7, 78 до Станица Асторија, потоа одиме по Кароли Корут кон Деак Тер.


Вратете се на почетокот


Тајмингот на Големата синагога

Големата синагога е отворена од 10 до 4 часот во работните денови, освен во петок, кога се затвора рано во 2 часот. 

Во сабота Синагогата останува затворена, а во недела е отворена од 10 до 4 часот. 

Последниот влез е еден час пред затворање. 

Популарни атракции во Будимпешта

# Сечењи бањи
# Спа Гелерт
# Парламент од Будимпешта
# Замокот Буда
# Крстарење со река Дунав
# Синагога на улицата Дохани
# Болница во карпата
# Куќа на теророт
# Музеј на флиперчиња
# Базиликата Свети Стефан
# Црквата Матијас
# Унгарски еврејски музеј

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Будимпешта