Почетна » Единбург » 
Тури во Единбург сводови

Edinburgh Vaults – тури со духови, билети, цени, попусти, посети на гробишта

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Единбург

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.9
(188)

Единбуршките сводови се најобемните подземни пештери во градот и ги нудат најпопуларните тури со духови.

Познат по многу имиња како што се South Bridge Vaults, Blair Street Vaults, Edinburgh Underground Vaults итн., овој град под градот нуди фасцинантно ѕиркање во животот на сиромашниот човек во Единбург од 18 век.

Многумина веруваат дека сводовите во Единбург се жариште на паранормални активности.

Во оваа статија, споделуваме сè што мора да знаете пред да ја резервирате вашата турнеја низ трезорите во Единбург.

Часови на сводовите во Единбург

Подземните сводови во Единбург
Подземните сводови во Единбург. Слика: GetYourGuide

Сводовите во Единбург се отворени цела недела. 

Само Mercat Tours има ексклузивни права да им дозволи на посетителите во Edinburgh Vaults за истражување, а нивната прва тура започнува во 10 часот, а последната тура во денот започнува во 9.30 часот. 

Кога се затворени трезорите во Единбург

Сводовите во Единбург се отворени во текот на целата година, освен три дена за време на Божиќ. 

На Бадник (24 декември), Божиќ (25 декември) и Боксинг Ден (26 декември), персоналот и туристичките водичи во Меркат Турс прават пауза. 

На новогодишната ноќ, турите на Blair Street Underground Vaults завршуваат рано - до 5 часот. 

Канцелариски тајминзи за обиколки на Mercat

Канцеларијата на Mercat Tours е отворена од 9 до 6 часот во работните денови и од 10 до 6 часот за време на викендите. 

Но, ако ги резервирате вашите билети за Edinburgh Vaults преку Интернет, не треба да ја посетите нивната канцеларија. 


Вратете се на почетокот


Тури во Единбург сводови

Турнеја на сводовите во Единбург
Слика: Mercattours.com

Турите на подземните трезори во Единбург немаат никакви произведени стравови или стравови од скок. 

Наместо тоа, за време на овие тури, посетителите се носат во совршената „атмосфера“ (сводови и гробишта), каде што костимираниот водич раскажува историски факти со префинетата уметност на раскажување. 

Од здравствени и безбедносни причини, на децата под пет години не им е дозволено да учествуваат во тури со духови во Единбург Валтс.

Бидејќи се работи за пешачки тури, подобро е да носите соодветни обувки. А бидејќи ќе бидете и на отворено и на затворено, мора да се дотерувате според временските услови. 

Освен ако не сте резервирале приватна турнеја на подземните трезори на Единбург, ќе истражувате како група, и затоа е од клучно значење да стигнете до Меркат крст на Кралската милја 15 минути пред почетокот на вашата турнеја.

Раното пристигнување ви дава доволно време да се пријавите кај претставникот на Mercat Tour на местото на состанокот. 

Цените на билетите во Edinburgh Vaults

Најевтиното (и најпопуларното) искуство во Edinburgh Vaults чини 14 фунти за сите возрасни на возраст од 16 до 59 години. 

Повозрасните лица на возраст од 60+ години и студентите со валидни лични карти плаќаат влезница од 12 фунти.

Децата на возраст од пет до 15 години плаќаат само 9 фунти за нивното искуство во сводовите во Јужниот мост во Единбург. 

Попуст на Edinburgh Vaults

Најзначајниот попуст од турата во Единбург е резервиран за деца од пет до 15 години - на билетот за возрасни по цена од 14 фунти, тие добиваат попуст од 36% и на тој начин плаќаат само 9 фунти. 

Постарите кои се над 60 години и студентите кои можат да ја покажат својата важечка студентска лична карта добиваат попуст од 2 фунти на редовната цена на билетот. 

Постојат четири вида тури на подземни трезори во Единбург за кои можете да се одлучите, а ние ги објаснуваме сите подолу - 

Најдобра турнеја во Edinburgh Vaults

Духовната подземна турнеја е најпопуларната дневна пешачка обиколка на најопседнуваните сводови во Единбург.

Го сретнувате вашиот водич за Меркат Турс на Меркат Крос и добивате прошетка низ улиците на Стариот град на Единбург. 

Потоа се спуштате во длабочините на градот - подземните сводови на Единбург - и слушате хорор приказни за мачење, убиства, бесење, грабнување тела итн.

Почетна точка: Меркат крст
Турата завршува на: Дискавери соба, улицата Блер, на плоштадот Хантер
Време на започнување на турата: 3 часот, 5 часот
Времетраење: 75 минути
Поништување на: 24 часа пред датумот на турнеја за целосна наплата

Цена на билетот

Билет за возрасни (од 16 до 59 години): 14 фунти
Билет за сениор (60+ години): 12 фунти
Студентски билет (со важечка лична карта): 12 фунти
Детски билет (од 5 до 15 години): 9 фунти

Единбург сводови + Канонгејт гробишта

Турнејата каде што ги истражувате сводовите во Единбург и гробиштата Канонгејт се нарекува Турнеја за осудени, мртви и погребани.

Има три дела на оваа турнеја.

Откако ќе се сретнете со вашиот водич во Меркат Крос, ќе се препуштите на прошетка низ потемните затворачи и ветрови на Единбург пред да отпатувате во опседнетите подземни трезори на улицата Блер.

Откако ќе се справиме со духовите под површината, групата оди по темните улици на гробиштата Канонгејт.

Дури и додека ги гледате гробовите на познатите Шкоти, можете да слушнете и многу приказни за гнасни дела и сенишни глетки.

Почетна точка: Меркат крст
Турата завршува на: Гробиштата Канонгејт
Време на започнување на турата: 7.30 часот
Времетраење: 1 час 45 минути
Поништување на: 24 часа пред датумот на турнеја за целосна наплата

Цена на билетот

Билет за возрасни (од 16 до 59 години): 18 фунти
Билет за сениор (60+ години): 16 фунти
Студентски билет (со важечка лична карта): 16 фунти

Ако сакате да ја комбинирате вашата посета на Edinburgh Vaults со гробиштата Greyfriars Kirkyard наместо тоа, проверете ја оваа турнеја.

Подземни трезори на духови турнеја со виски

Оваа приспособена турнеја низ трезорите каде што можете да пиете некои од најдобрите виски со две имиња - подземна турнеја во Единбург и Вечер на духови и духови.

Турнејата започнува со лежерна прошетка по калдрманите улици на Стариот град на Единбург, иако водичот ве загрева за она што следува.

Потоа влегувате во подземните трезори на улицата Блер за да го добиете вашиот дел од искуството со духови во Единбург. 

Турнејата завршува во визба со свеќи со шкотски виски во рака и многу страшни приказни.

Ако не преферирате виски, секогаш има чаша лагер или безалкохолен пијалок.

Почетна точка: Меркат крст
Турата завршува на: Мегетс визба, улицата Блер, во близина на плоштадот Хантер
Време на започнување на турата: 7, 8, 9 часот
Времетраење: 2 часа
Поништување на: 24 часа пред датумот на турнеја за целосна наплата

Цена на билетот

Билет за возрасни (од 16 до 59 години): 19 фунти
Билет за сениор (60+ години): 17 фунти
Студентски билет (со важечка лична карта): 17 фунти
Детски билет (од 5 до 15 години): 12 фунти

Ноќна турнеја во Edinburgh Vaults

Ноќните тури се познати и како Скриените и опседнети турнеи на Меркат

Оваа турнеја со духови во Единбург Валтс е толку застрашувачко што можат да се приклучат само посетители од 18 години и повеќе.

Приказните за злобните злодела и ужасните последици започнуваат над земјата дури и додека го истражувате Стариот град. 

Но, наскоро, вие сте во сводовите на Јужниот мост на Единбург и слушате за крвави заговори што доведоа до предавство, тортура, ужасни смртни случаи и измачувани души.

Почетна точка: Меркат крст
Турата завршува на: Подземни трезори на улицата Блер, улицата Блер, во близина на плоштадот Хантер
Време на започнување на турата: 9.30 часот
Времетраење: 1 часа
Поништување на: 24 часа пред датумот на турнеја за целосна наплата

Цена на билетот

Билет за возрасни (од 18 до 59 години): 15 фунти
Билет за сениор (60+ години): 13 фунти

Ако претпочитате турнеја во Edinburgh Ghost што започнува уште подоцна, проверете го ова Екстремна паранормална подземна турнеја кој започнува во 10.15 часот


Вратете се на почетокот


Како да стигнете до Edinburgh Vaults 

Постојат многу начини да стигнете до Единбург Валтс, а подолу објаснуваме сè детално.

Каде се сводовите во Единбург

Бидејќи сводовите на Единбург се наоѓаат под улицата Блер, тие се исто така познати како Блер уличните сводови.

И бидејќи овие сводови се исто така дел од Јужниот мост, тие исто така се нарекуваат сводови на Јужниот мост.

Влезот на Edinburgh Vaults е преку канцеларијата на Mercat Tours на улицата Блер 28, Единбург, EH1 1QR, Шкотска. Најдете насоки

Mercat Tours има ексклузивен пристап до подземните трезори во Единбург.

Турите започнуваат од Меркат Крос

Сите подземни тури во Единбург започнуваат со брза прошетка низ улиците на Стариот град на Единбург.

Затоа сите тури започнуваат од Меркат крст, што е 3 km (2 милји) од канцеларијата на Mercat Tours. 

Меркат тури до Меркат крст

Ако резервирате билети преку Интернет, многу однапред, можете да се упатите директно до Меркат Крос и да се запознаете со водичите.

Можете исто така да купите билети за турнеја во последен момент Edinburgh Ghost на Mercat Cross, но ние нема да го препорачаме бидејќи овие тури се распродаваат многу однапред.

Персоналот на Mercat Tours е достапен во Mercat Cross од 10 до 12.15:1.15 часот, од 6.15:6.45 до 10.15:XNUMX часот и од XNUMX:XNUMX до XNUMX:XNUMX за да ги пречека гостите.

Меркат туристички водичи во Меркат Крос
Можете да ги забележите водичите на Mercat Tours по нивните црни јакни и беџови од брендот Mercat. Слика: Меркат Турс

Со воз

Единбург Вејверли е најблиската железничка станица до Меркат Крос.

Откако ќе се симнете од возот, пешачете 3 км (2 милји) до Меркат Крос или земете такси надвор од станицата на улицата Маркет и мостот Вејверли.

Со автобус

Многу автобуси можат да ве однесат до Меркат Крос.

Качете се во автобусот со броевите 3, 5, 7, 8, 14, 30, 31, 33, 35, 37, 45, 47 или 49 и спуштете се на Северниот мост. 

Има многу автобуски постојки на Северниот мост, но добриот дел е што сите се на приближно 5 минути пешачење од Меркат Крос.

Можете исто така да се качите во автобусот со броевите 23, 27, 41 или 42 и да се симнете во Мостот Џорџ IV

Мостот Џорџ IV е исто така пет минути пешачење од Меркат Крос. 

За повеќе за автобуските линии и тајмингот, проверете Lothian автобуси

Со трамвај

Трамвајската станица е најблиску до Меркат Крос Плоштадот Свети Андреј

Оваа трамвајска станица е исто така местото каде што луѓето се спуштаат за да одат до станицата Вејверли. 

Со автомобил

Опциите за паркирање се ограничени во Стариот град на Единбург. 

На улицата Блер, Каугејт, Блекфрајрс и Чемберс улицата има „Плати и паркирај“ паркинг на улица.

На само пет метри од Mercat Tours е достапна машина за билети. 

Улицата Блер е најблиску до канцеларијата на Mercat Tours, но има само околу десет места за паркирање на располагање, кои можат да се користат за време на шпицот. 

Нема доделени места за паркирање за лица со посебни потреби на улицата Блер. Сепак, носителите на сина значка можат да паркираат на достапните места без временско ограничување или наплата. 

Пристапот со возила до Меркат Крос е преку мостот Џорџ IV. Нема пристап со возила од Северен мост. 

Затоа, ако преферирате автомобил, најдобро е да го користите UberЦентрални таксиили Градски кабини.


Вратете се на почетокот


Осврти на турнеја во Edinburgh Vaults

Меркат Турите до трезорите во Единбург се високо оценети Вчерашниот службениот времето.

Единбург подземни сводови турнеја
Слика: Mercattours.com

Споделуваме две рецензии на Edinburgh Vaults Tripadvisor, кои ви даваат идеја што да очекувате.

Најинтересна турнеја

Морам да признаам дека не ме интересираше, но мојата сопруга беше за тоа, па отидовме. Колку беа погрешни моите првични мисли. Тоа е ФАСЦИНАТИВНА И ИНТЕРЕСНА ТРУГА со многу историски приказни за пропаст и мрак и како луѓето живееле и поднесувале беда во тие древни времиња. Земете ја оваа турнеја. Тоа е фантастично и го направи уште подобро најинтересниот и упатен водич Ники. Добро вреди. - Ник, Пенарт, ОК

Осудени, мртви и погребани

Имавме прекрасен водич наречен Хелена. Таа даде многу информации и го направи забавно. Сводовите беа кул и Гробиштата исто така. Се чувствувавте сите вклучени, и тоа беше интерактивно, но не премногу. Топло би го препорачал, погрижете се да сте подготвени да пешачите малку, не масовно далеку, но сепак пешачете. - Ана П., Шин, ОК


Вратете се на почетокот


Историја на Edinburgh Vaults – приказна за подземни духови

За да ги разбереме сводовите на Единбург или сводовите на Јужниот мост, прво мора да ја разбереме историјата на градот.

Влијанието на Flodden Wall врз градот

Англичаните продолжија да ги напаѓаат Шкотите во редовни интервали, најголемата битка меѓу нив беше наречена битка кај Флоден во 1513 година.

По оваа битка, градот Единбург одлучил да го изгради Ѕидот на поплавите. 

Карта на Единбург со Flodden Wall
Ова е мапата на Централен Единбург, која ги прикажува локациите на градските ѕидини, обложени на денешните улици. Учтивост на картата: Џонатан Олденбак

Клуч за картата погоре:

A: замокот Единбург
B: Флодден кула
C: Грејфријарс Киркирд
D: Недербоу пристаниште
E: станица Вејверли

Портокалова линија: Кралскиот ѕид (1450-1475)
Црвена линија: Поплавен ѕид (1514-1560)
Виолетова линија: Телфер ѕид (1620)
Сино преклопување: Приближно ширење на поранешниот Нор Лох

Бидејќи мочуриштето Нор Лох формираше една одбранбена линија, а замокот Единбург ја формираше следната, градот одлучи да изгради ѕид (црвената линија на картата погоре) за да ги заштити од ненадејни напади.

Додека Ѕидот на поплавите и природната географија на регионот помогнаа да се заштити градот од англиските напади, тие не дозволија градот да се прошири со текот на времето.

Како резултат на тоа, жителите почнаа да живеат еден врз друг.

На некој начин, раѓањето на модерните облакодери може да се припише на Единбург.

Излезот на Единбург

Градот Единбург е изграден меѓу седум големи ридови, од кои денес се видливи само два - Ридот на замокот (замокот Единбург е на овој рид) и ридот Калтон.

Останатите пет рида на овој утврден град сега се маскирани со пет мостови, кои го израмнуваат градското (добро, скоро) и ги покриваат долините. 

Под овие мостови изградени околу Стариот град, со векови, лежат осум од скриените тунели и сводови во Единбург.

  1. Сводови на Јужниот мост
  2. Мери Кинг е блиску
  3. Гилмертон Ков
  4. Вејверли Волтс
  5. Тунелот на улицата Шкотска
  6. Тунелот Кроули
  7. Невиниот железнички тунел

Од овие осум, South Bridge Vaults и Mary King's Close се најпопуларни од туристичка перспектива.

Сводови на Јужниот мост 

Јужниот мост е изграден за да ја покрие клисурата Каугејт и да ја поврзе високата улица на Стариот град со зградите на Универзитетот во јужниот дел на Единбург. 

Мостот беше предложен во 1775 година, но работата започна дури во 1785 година. 

Три затворања - Марлинс Винд, Пиблс Винд и Нидрис Винд - беа урнати во областа Каугејт во градот за да се направи место за Мостот.

Во минатото, овие Затвори беа најсиромашните населби во градот. 

Откако започна изградбата во август 1785 година, таа беше брза, а мостот беше подготвен за јавноста во 1788 година. 

Јужниот мост се состои од 19 сводови кои се протегаат на околу 305 метри (1000 стапки), од кои беше видлив само еден лак - сводот Каугејт.

На највисоката точка, Мостот се наоѓа на 9.5 метри (31 стапки) над земјата, а на некои места, темелите се до 6.7 метри (22 стапки) во земјата. 

Јужниот мост се измачува

Еден од постарите жители на градот требаше да го инаугурира Јужниот мост кога неговата изградба конечно заврши во 1788 година. 

Таа беше сопруга на познат и почитуван Судија, па сите беа возбудени. 

Но, како што би сакала судбината, неколку дена пред свеченото отворање, госпоѓата почина. 

Суеверните луѓе од Единбург го гледаа ова како лош знак, но не знаеја дека ќе се влоши.

Градските власти решиле да продолжат со планот – и наместо постарата дама да оди преку мостот, нејзиниот ковчег го „преминал“ Јужниот мост.

Повеќето од жителите на градот веруваа дека Јужниот мост е проколнат и одбиваа да го користат многу години. 

Со текот на времето, Јужниот мост во Единбург почна да гледа сообраќај, а сега трговците сакаа да изградат продавници долж врвот на мостот за да профитираат од толпата.

За да ги сместат овие фронтови на продавници, тие изградија станбени куќи од двете страни на 18 од 19-те сводови на Јужниот мост. 

За да создадат повеќе простор за изнајмување или лична употреба, тие ја искористија и шуплината во сводовите на мостот, градејќи темни, безвоздушни, засводени комори.

Првично, овие подземни трезори се користеа за работилници, складишта, складишта итн. 

Има доволно докази дека овие трезори се користеле за криминални активности како што се коцкање, илегално дестилирање виски. 

Дури и сериски убијци Бурк и Харе се поврзани со South Bridge Vaults, но нема доказ дека тие ги користеле сводовите за складирање на телата на луѓето што ги убиле. 

За само 30 години откако беше инаугуриран, подземните трезори на Јужниот мост станаа неупотребливи. 

Недостатокот на светлина, вентилација, топлина, водовод, санитарни јазли и истекување на вода го направија простор што не може да се живее дури и за најсиромашните од сиромашните. 

До 1820 година, градот Единбург одлучил никој да не живее во овие подземни простори и го затворил.

Сепак, Јужниот мост сè уште се користи - 230 години по неговото инаугурирање.

Откривање на подземните сводови во Единбург

Сводовите на Единбург беа повторно откриени повеќе од 150 години откако беа затворени од градскиот совет. 

Во 1980-тите, поранешен шкотски рагби интернационалист Нори Роуан пронашол тунел што води до сводовите. 

Наскоро, Дес Броган, професор по историја, се здружи со уште тројца професори по историја и почна да нуди обиколки со духови. 

Првата обиколка на сводовите на Единбург на Саут Бриџ се одржа на 1 јули 1985 година. 

Дес Броган ќе продолжи да најде Mercat Tours, компанијата која денес ги има ексклузивните права да организира турнеи во Edinburgh Vaults.

# замокот Единбург
# Кралската јахта Британија
# Зоолошката градина во Единбург
# Палатата Холируд
# Мери Кинг е блиску
# Камера Обскура

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Единбург

1 мисла на „Edinburgh Vaults – тури со духови, билети, цени, попусти, посети на гробишта“

Коментарите се затворени.