Почетна » Рим » Билети за катакомбите на Рим

Билети и тури на катакомбите во Рим

4.9
(183)

Катакомбите се подземни премини кои се користат како место за погребување на паганите, христијаните и Евреите.

Имале и мошти на маченици и светци, па и раните христијани ги користеле овие подземни места за богослужба. 

Катакомбите во Рим биле во употреба од вториот до петтиот век.

Зборот катакомба доаѓа од грчкиот јазик Ката (во близина) и кимбас (шуплина), што значи „до шуплина“. 

Не е ни чудо што најраните катакомби биле на периферијата на Рим, покрај каменоломите.

Туристите ги сакаат римските катакомби бидејќи ја откриваат потемната страна на градот. 

Оваа статија опфаќа сè што мора да знаете пред да резервирате турнеја низ катакомбите во Рим.

Колку катакомби има во Рим

Археолозите откопаа повеќе од 60 катакомби под градот Рим. 

Тие навлегуваат во стотици километри подземни тунели со илјадници гробници - главно обични луѓе и некои папи и маченици. 

Од нив, само пет катакомби се отворени за јавноста сега. Тие се - 

Катакомбите на Сан Себастиано и Сан Калисто се најпопуларни од овие пет.

Затоа повеќе од 80 проценти од турите во Римските катакомби ве носат на овие две локации. 

Посетителите не можат сами да ги истражуваат овие подземни погребни места. 

Секој мора да резервира тури со водич низ овие катакомби, кои обично траат од 30 до 40 минути. 

Катакомби на Сан Себастиано

Себастино катакомби
Слика: Madeoftuscany.it

Катакомби во Сан Себастијан се првите подземни погребни места во светот. 

Катакомбите во Сан Себастијан се наоѓаат по должината на првите 6 километри (4 милји) од Виа Апија.

Овие катакомби долги 12 километри (7.5 километри) го должат своето име на Сан Себастиано, војник кој стана маченик затоа што го прифатил христијанството. 

Обиколки на катакомбите на Сан Себастиано

Организира Катакомбата во Сан Себастиано тури со водич на англиски, италијански, француски, германски и шпански.

Купувањето на билетите во местото на одржување ќе ве чини 8 € за возрасни 17 години и повеќе. 

Децата на возраст од седум до 16 години, студенти со валидни лични карти и свештеници добиваат попуст од 3 евра и плаќаат само 5 евра за влез. 

Повеќето корисници резервираат тури кои вклучуваат превоз од градот и посети на блиските атракции.

Турс
Обиколка со водич во катакомбите на Свети Себастијан
Катакомби и римско село
Приватна обиколка на катакомбите во Рим
Обиколка на катакомби за патници на крстарење

Како да се постигне

Катакомбите на Сан Себастијан се наоѓаат веднаш до катакомбите на Свети Каликст на Апискиот пат.

Може да се качите на автобуската рута 118 од Колосео or Циркус Максимус метро станица на линијата Б за да стигнете до катакомбите во Сан Себастијан.

Или можете да се качите на автобуската линија 218 од Сан ovanовани станица на линија А.

Работно време

Катакомбите во Сан Себастиано се отворени секој ден од 10 до 5 часот.

Последниот влез во подземното гробно место е во 4.30 часот.

Катакомбите остануваат затворени на 25 декември, 1 јануари и Велигден.


Вратете се на почетокот


Катакомбите на Сан Калисто

Криптата на папите
Криптата на папите во катакомбите Каликстус. Слика: Дналор 01, Википедија

Катакомбите на Сан Калисто се познати и како Катакомбите на Каликстус и се мрежа од 20 километри (12.5 милји) подземни премини. 

Овие катакомби биле официјални гробишта на Римската црква во 3 век од нашата ера.

Катакомбите на Свети Каликст на Апијскиот пат се последното почивалиште на половина милион христијани, вклучително и 16 папи. 

Обиколки на катакомбите на Каликстус

на тури со водич во катакомбите на Свети Каликст во Рим започнуваат на секои 60 минути и се потребни околу 30 минути за да се заврши.

Катакомбите може да се посетат само во групи од најмалку две лица, придружени со водичи. 

Кога купувате во местото на одржување, влезните билети за катакомбите на Свети Каликст чинат 8 евра за возрасни 17 години и повеќе. 

Децата на возраст од седум до 16 години, студенти со валидни лични карти и свештеници добиваат попуст од 3 евра и плаќаат само 5 евра за влез. 

Со оглед на тоа што посетителите можат да ги истражуваат катакомбите на Свети Каликст за 45 минути, обиколките обично вклучуваат блиски атракции како што се Апискиот пат, криптата Капуцин, Римските аквадукти итн. 

Турс
Обиколка со водич на катакомбите Каликстус
Обиколка на катакомбите Каликстус со транспорт
Катакомби на Каликстус + Апијански начин
Катакомби + крипта капучински + римски аквадукти

Како да се постигне

Посетителите можат да се качат на метро А (кон Анагнина) од Станица Термини и слезете во Сан ovanовани (во Латерано). 

Оттаму, стигнете до автобусот број 218 (кон Ардеатина) и спуштете се во Fosse Ardeatine стоп.

Катакомбите се на брзо одење од автобуската станица.

Метро Воз што оди кон Анагнина може да ве спушти Станица Арко ди Травертино, од каде што можете да се качите на автобусот број 660 и да се симнете на Appia Pignatelli/Appia Antica автобуска станица.

Од постојката, атракцијата е помала од 300 метри (950 стапки). 

Работно време

Катакомбите на Свети Каликст се отвораат во 9 часот и се затвораат напладне од четврток до вторник. 

По 2-часовна пауза, Катакомбите повторно се отвораат во 2 часот и се затвораат во текот на денот во 5 часот. 

Туристичката атракција долж Апискиот пат останува затворена во среда. 

Последната тура со водич започнува наутро напладне, а последната тура со водич попладне започнува во 5 часот.

Атракцијата останува затворена на Нова Година, Велигден и Божиќ.


Вратете се на почетокот


Катакомби во Присила

Катакомбите на Присила се наоѓаат на Виа Саларија, древен пат што води северно од Рим.

Нејзината главна слика е Капела Грека (грчката капела) и сложените фрески со жени.

Овие фрески имаат големо значење за уметноста и религиозната историја. На пример, ги има првите претстави на Дева Марија како го дои бебето Исус.

Овие подземни патеки содржат најмалку 40,000 гробници, вклучувајќи ги и гробовите на седум папи.

Билети за Присила Катакомб

Посетителите можат да купат билети за катакомбите на Присила онлајн или на местото на одржување. 

За возрасни 17 години и повеќе, билетите за катакомбите се по цена од 8 евра.

Децата на возраст од седум до 16 години, студенти со валидни лични карти и свештеници добиваат попуст од 3 евра и плаќаат само 5 евра за влез. 

Најдете патувања со катакомби

Како да се постигне

Катакомбите на Присила се наоѓаат во Саларија, 430 - далеку од Катакомбите на Апискиот пат. 

С. Агнезе Анибалијано станица и Либија станица, опслужувана од линијата Б, се најблиску до катакомбите Присила. 

Двете станици на метрото се на околу км (6 милји) од атракцијата, а растојанието можете да го пешачите за помалку од 15 минути. 

Ако претпочитате автобус, качете се на линиите 63 и 83 од центарот на градот или линиите 92 и 310 од Рим Термини.

Работно време

Од вторник до недела, катакомбите на Присила се отворени од 10 до 4 часот.

Тие остануваат затворени во понеделник.

Последната обиколка со водич наутро започнува во 11.30 часот, а последната вечерна тура започнува во 4.30 часот.

Турата со водич трае 45 минути.


Вратете се на почетокот


Катакомби на Домитила

Домитила катакомби
Тајната вечера во катакомбите на Домитила. Слика: Wga.hu

Катакомбите Домитила се едни од најголемите и најстарите подземни гробишта, а името го добиле по Флавија Домитила, која првично го наредила создавањето на локацијата. 

Флавија Домитила била внука на императорот Веспазијан (градител на Колосеумот), кој го прифатил христијанството и, како резултат на тоа, бил прогонет.

Катакомбите Света Домитила се 16 метри (52 стапки) под земја и долги 17 километри (10.5 милји). 

Има повеќе од 26,000 гробници и, за разлика од другите римски катакомби, сè уште има остатоци од луѓе.

Домитила катакомб билети

Посетителите можат да купат билети за турнеја со водич до Катакомбите на Свети Домитила на местото на одржување. 

За возрасни 17 години и повеќе, влезните билети се по цена од 8 евра.

Деца на возраст од седум до 16 години и студенти со валидни лични карти плаќаат попуст од 5 евра за нивниот прием.

Најдете патувања со катакомби

Како да се постигне

Катакомбите на Домитила се наоѓаат на јужната периферија на Рим на Via delle Sette Chiese, 282. 

Може да се возите со автобусот број 714 од Станица Термини и слезете во Автобуска постојка навигатори.

Од постојката, античкото гробно место е брзо десет минути пешачење. 

Автобус број 716 од Пјаца Венеција во центарот на градот и автобус број 218 од Сан ovanовани метро станицата исто така може да ве доведе поблиску до Катакомбите. 

Работно време

Од среда до понеделник, катакомбите на Домитила се отворени од 9 до 12 часот и од 2 до 5 часот.

Тие остануваат затворени во вторник.

Последната турнеја со водич започнува 20 минути пред затворање наутро и попладне.


Вратете се на почетокот


Катакомба на Света Агнес

Катакомбите на Света Агнес
Слика: Википедија

Катакомбата на Света Агнес има три нивоа и е поделена на четири региони. 

Света Агнес била погребана во овие катакомби откако била маченичка поради нејзината христијанска вера, која на крајот го добила нејзиното име. 

Агнес почина на само дванаесет години и претрпе огромни маки - оган, обезглавување итн. пред да биде убиена. 

Поради тоа како умрела за нејзината посветеност на Исус, Агнес станала влијателна личност веднаш по нејзиното мачеништво. 

Нејзе ѝ е посветена византиска базилика, изградена веднаш над нејзиниот гроб.

Билети за катакомб на Света Агнес

Официјалните водичи водат обиколки на катакомбите на Света Агнес, а посетителите можат да купат билети на местото за да се приклучат на групата. 

За возрасни 17 години и повеќе, билетите за турнеја се по цена од 8 евра.

Деца на возраст од седум до 16 години и студенти со валидни лични карти плаќаат влезна такса со попуст од 5 евра. 

Најдете патувања со катакомби

Како да се постигне

Катакомбата на Света Агнес е на втората милја преку Номентана.

Можете да се качите во експресниот автобус со број 60 од Пјаца Венеција во центарот на градот или линијата 90 од Римски Термини станица.

Мора да се спуштите на Номентана/XXI април Автобуска станица, на само 250 метри (800 стапки) од катакомбите на Света Агнес.

Ако претпочитате метро, ​​качете се во возот Б1 и спуштете се во Св. Агнезе/Анибалијано, 400 метри (1300 стапки) од Катакомбите.

Работно време

Од четврток до сабота, катакомбите на Света Агнес се отворени од 9 до 12 часот и од 3 до 6 часот.

Во недела, Катакомбите се отвораат во 3 часот, а затвораат во 6 часот.

Катакомбите остануваат затворени на 1 јануари, Велигден, 15 август, Божиќ и утрото на верските празници.


Вратете се на почетокот


Што да се носи на катакомбите во Рим

Катакомбите, каде било во светот, се сметаат за свети места и места за богослужба.

Посетителите мора да се облекуваат соодветно - не се дозволени шорцеви или врвови без ракави ниту за мажи, ниту за жени. 

Жените мора да ги покриваат рамената. Ако планирате да носите здолниште или панталони, погрижете се да биде под нивото на колената.

Не заборавајте да земете јакна со вас бидејќи температурата во повеќето римски катакомби се движи околу 16°C (60°F) со висока влажност.

Извори
# Darkrome.com
# Rome.net
# Wikipedia.org
# Nationalgeographic.com

на специјалисти за патување at TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите напори да ја задржиме нашата содржина актуелен, сигурен и доверлив.

Туристички атракции во Рим

Помпеја Колосеум Музеи на Ватикан
Сикстинска капела Базиликата Свети Петар Римски форум
Музеј Капитолин Кастел Сант Анџело Галерија Боргезе
Катакомби во Рим Пантеон Рим Затворот Мамертин
Искуство на Да Винчи Училиште за гладијатори Воден парк Аквафеликс
Катакомби на Сан Себастиано Катакомби во Присила Каликстус катакомби
Музеј на илузии Палатата на Кастел Гандолфо Зоомарин Рим
Фонтана Треви Криптијата Капучин Вила д'Есте во Тиволи
Домус Ауреа Олимпискиот стадион Палацо Колона
Вила Адријана Биопарко ди Рома Галерија Дорија Памфиљ
Базилика Сан Џовани Националниот етрурски музеј Стадион на Домицијан
Изложба на Да Винчи Операта Ла Травијата Палацо Ципола

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Рим

Оваа статија е истражувана и напишана од

Изменето од Река Раџан & факт проверен од Џамшед V Рајан

Оставете коментар