Почетна » Барселона » Билети за манастирот Монсерат

Манастир Монсерат – билети, цени, тури од Барселона, машки хор

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Барселона

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.7
(159)

Монсерат е прекрасна планина на 60 километри (37 милји) од Барселона, на врвот на која се наоѓа прекрасниот манастир Монсерат.

Туристите го посетуваат Монсерат од повеќе причини:

– Да се ​​видат прекрасните карпести формации со повеќе врвови на Монсерат

– Посетете го манастирот и музејот Монсерат

– Да ги бараме благословот на Пресвета Богородица од Монсерат, заштитничката на Каталонија

– Да се ​​пешачи по планината Монсерат

– Да го слушам L'Escolania, машкиот хор во Монсерат

Во оваа статија, објаснуваме сè што треба да знаете пред да го посетите Монсерат, Шпанија.

Содржина

Како да стигнете до Монсерат

Постојат три начини да се стигне до Монсерат во Шпанија, а сите детално ги објаснуваме подолу.

Возење од Барселона до Монсерат

Ако сакате брзо и удобно да стигнете до Монсерат, возењето е вашата најдобра опција.

Додека возите од Барселона, качете се на Б-10 од Виа Лајетана и откако ќе возите 4 км (2.5 милји) одете со А-2 до Каретера Манреса.

Откако ќе возите 35 км (28 милји) на А-2, мора да се качите на C-55 и на крајот до BP-1121 за да стигнете до Монсерат.

Најдете насоки

Паркинг во Монсерат

Ако возите до Монсерат, можете да паркирате на две места - веднаш кај манастирот или на дното на планината Монсерат.

Паркинг во манастирот Монсерат

Бидејќи овој паркинг е веднаш до Манастирот, тој е многу погоден за повеќето посетители.

Сепак, не го препорачуваме за постари или инвалиди бидејќи е на страната на рид, а прошетката до Опатијата Монсерат е малку стрмна.

Паркингот на манастирот Монсерат може да собере 400 автомобили и е отворен 24 часа.

Мора да платите 6.50 евра за паркирање на автомобилот за еден ден и 3.50 евра за велосипед.

Паркинг за автомобили на железничката станица Рак

Туристите кои претпочитаат да додадат малку возбуда на своето патување, одлучуваат да го паркираат својот автомобил на половина пат до планината Монсерат - на железничката станица Cremallera de Monistrol Vila Rack.

Паркирањето на оваа железничка станица Рак е бесплатно, но на крајот ќе платите за патувањето со Rack Railway до манастирот Монсерат.

Овој паркинг е одлична опција бидејќи гледате прекрасни погледи на манастирот од станицата (и нагоре).

Меѓутоа, бидејќи ова е паркинг на станицата, таа се затвора откако последната железничка релација од манастирот Монсерат ќе стигне до станицата Монистрол де Вила.

Ако паркирате овде, мора да се вратите пред последната услуга на Rack Railway ако сакате да го извадите автомобилот.

За да ги знаете најновите тајминг, проверете ја официјалната Rack Railway .

Воз од Барселона до Монсерат

Возовите се прифатлива, брза и удобна опција за да стигнете до Монсерат од Барселона.

Ако претпочитате да патувате од Монсерат со воз, прво мора да стигнете до железничката станица Еспања на зелените и црвените метро линии.

На масивната станица Еспања побарајте ја линијата R5 упатена кон Манреса.

Предизвикувачки е да се најде линијата R5, но ако ги следите „Зелените знаци за Манреса“ или „Портокаловите знаци за Монсерат“ (слика подолу), можете лесно да стигнете до линијата R5.

Возовите кои тргнуваат од линијата R5 на станицата Еспана ве носат само до подножјето на планината Монсерат.

Оттаму, за да стигнете до манастирот Монсерат, можете или да одите со жичарницата или со жичницата на Rack Railway Cremallera.

За да одите со жичарницата до манастирот, мора да се симнете на станицата Аери Монтсерат, а ако претпочитате да одите на Rack Railway, мора да се симнете на станицата Монистрол Монсерат (која доаѓа четири минути подоцна).

И на жичарницата и на Rack Railway им требаат приближно 20 минути за да ве одведат од подножјето на планината до манастирот Монсерат. 

Тајмингот на возот

Првиот воз од Барселона до Монсерат тргнува од железничката станица Еспања во 8:36 часот.

После тоа, има по еден воз на секој час, а последниот ја напушта станицата во 4:36 часот.

Времето на возот за враќање во Барселона зависи од тоа каде ќе се качите на возот - првата станица Монистрол Монсерат или втората станица Аери-Монсерат.

На враќање, ако одите на Rack железничката линија Cremallera Funicular за да стигнете до подножјето на планината, ќе се качите во возот за Барселона на првата станица Monistrol Montserrat.

Ако се симнете од манастирот до дното на планината со жичара, ќе се качите на возот во Барселона на втората станица Аери-Монсерат.

Последниот воз од Монистрол Монсерат е во 6.41 часот.

Пред овој последен воз, возовите заминуваат за Барселона секој час - се качуваат до првиот во 9:41 часот.

Овие возови кои започнуваат од Монистрол Монсерат стигнуваат до станицата Аери-Монсерат за четири минути.

Тоа значи дека првиот воз од станицата Аери-Монсерат до железничката станица Еспања е во 9.45 часот, а потоа по еден на секој час до последниот во 6.45 часот.

Билети за воз

Пред да купите билети за воз за вашето патување во Монсерат, мора да одлучите за следново -

1. Штом ќе стигнете до подножјето на Монсерат, дали сакате да патувате Жичарница или Rack Railway (повеќе за ова подолу)

2. Дали сакате да купите билет во еден правец или повратен билет (препорачуваме повратен билет)

3. Дали сакате да купите „билет ToT Монсерат“, кој освен што го покрива целиот транспорт, ви овозможува и бесплатен влез во музејот Монсерат и вклучува ручек на шведска маса во ресторанот Монсерат

Без оглед на вашиот избор, билетите за Монсерат се достапни за купување на станицата PlaçaEspaña од билетарниците пред линијата R5 до Манреса.

Групни тури со водич

Иако 90-минутното патување од Барселона до Монсерат е возбудливо, може да биде и застрашувачко.

Многу туристи не сакаат да се мачат да управуваат со нивниот транспорт до и од Монсерат бидејќи има толку многу одлуки што треба да се донесат.

Како резултат на тоа, популарни се групните тури од Барселона до Монсерат.

Овие тури во Монсерат започнуваат од 8 до 10 часот наутро и обично траат седум до девет часа.

Жичарница Монсерат

Жичарница Монсерат
Данахардел / Гети Имиџис

За да одите со жичарницата Монсерат до манастирот, мора да се симнете на Монсерат де Аери, првата од двете постојки за воз во Монсерат.

Откако ќе се симнете од возот, не можете да ја пропуштите станицата на жичарницата токму таму.

Бидејќи секое патување може да прими само 35 посетители, има долги времиња на чекање за да се качите во жичарницата за време на шпицовите сезони.

Патувањето од станицата на жичарница до манастирот Монсерат е пет минути визуелно уживање над долината Лобрегат и нејзината река.

Жичарницата се движи со брзина од 5 метри/секунда со наклон од 45%.

Ако имате проблеми со мобилноста, не ја препорачуваме жичарницата на манастирот Монсерат бидејќи штом ќе се симнете, треба да одите по падината и неколку скали за да стигнете до манастирот.

Тајмингот на жичарницата во Монсерат

Жичарницата Монсерат работи од 9.40 до 7 часот за време на шпицот на сезоната од март до октомври.

За време на слабата сезона од ноември до февруари, услугата започнува во 10.10 часот и завршува во 5.45 часот во работните денови, а за викендите започнува во 9.40 часот и завршува во 6.15 часот.

Жичницата Монсерат е често достапна - една на секои 15 минути.

Монсерат Rack железница

Железницата Монсерат Рек често се нарекува и планински воз Кремалера.

Монсерат Rack железница

За да одите на Rack Railway од дното на планината Монсерат до манастирот, мора да се симнете од возот во Барселона на станицата Monistrol de Montserrat.

Оваа станица се наоѓа во истоимениот мал град.

Постојат три постојки на железничката пруга во Монсерат - Монистрол де Монсерат, Монистрол Вила и Монсерат.

За да стигнете до манастирот, се качувате на железничката пруга Рак на првата станица и се симнувате на третата станица.

Gitanna / Getty Images

Патувањето од Монистрол де Монсерат до манастирот трае приближно 20 минути.

Важно: Ако имате ограничена подвижност, силно ја препорачуваме железницата Монтсерат Рак.

Монсерат Rack Railway тајмингот

Железничката железница Монтсерат работи од 8.35 до 8.15 за време на шпицот на сезоната од март до октомври.

За време на слабата сезона од ноември до февруари, услугата започнува во 8.35 часот и завршува во 6.15 часот секој ден.

Часовите на манастирот Монсерат

Базиликата Монсерат, централниот дел на манастирот Монсерат, е отворена 24 часа, но најдобро е да ја истражите од 7.30 до 8 часот.

Тајмингот на масовност во базиликата Монсерат 

Секој ден, базиликата Монсерат има две главни маси.

11 часот наутро: Конвенционална маса
12 часот: Миса во Капела дел Сантисим

Во сабота е закажана трета миса во 7.30 часот.

Во недела и празници црквата има четири миси –

9.30 часот наутро: Маса
11 часот наутро: Конвенционална маса
1 часот: Маса
7.30 часот: Вечерна маса

Време на хорот на Монсерат Бојс

Од понеделник до петок: 1 часот, Салве Реџина и Виролај 


Од понеделник до четврток: 6.45 Вечерна, Салве Монсератина и Полифони Мотет 


Саботи: Ден за одмор


Недели и верски празници: 12 часот, Салве Реџина и Виролаи и во 6.45 часот Вечерна, Салве Монсератина и Полифони Мотет 

Времето на изведба на хор понекогаш може да се промени.

Работно време на музејот Монсерат

Музејот Монсерат се отвора во 10 часот во текот на целата година.

За време на шпицот на сезоната од 11 јуни до 15 септември, музејот се затвора во 6.45 часот, а во остатокот од годината затвора во 5.45 часот.

Божиќ е исклучок, бидејќи Музејот се затвора рано - во 2 часот.

Тајмингот на престолот на Богородица

Заштитникот на Каталонија може да се види во манастирот Санта Марија де Монсерат од 8 до 10.30 часот и од 12 до 6.15 часот.

Од 15 јули до 30 септември, шпицот на туристичката сезона, туристите можат да ја видат од 7.15 до 8 часот.

Билети за Монсерат

Бидејќи има толку многу да се направи на турнејата во манастирот Монсерат, има многу видови билети или тури во Монсерат што можете да ги резервирате.

Без оглед на искуството во Монсерат што ќе го изберете, ви препорачуваме однапред да ги резервирате вашите билети.

Манастирот Монсерат може да биде преполн (видете ја сликата подолу) за време на шпицот, а ако не планирате, може да го губите времето чекајќи во редици.

Подолу ги наведуваме нашите рачно избрани тури - најпопуларните кај туристите.

Ако сакате да ги проверите сите достапни тури во Монсерат, Кликни тука.

Најевтина тура Монсерат од Барселона

Ова е највредниот билет за турнеја во Монсерат од Барселона.

Овој билет за турнеја вклучува билети за воз во двата правци, пристап до манастирот Монсерат, базиликата Монсерат, музејот Монсерат и дегустација на ликер.

Цени на билетите

Билет за возрасни (14+ години): 44.20 евра
Детски билет (од 4 до 13 години): 25.10 евра
Билет за доенчиња (0 до 3 години): Слободен влез

Ако можете да се справите со вашиот превоз до Монсерат и назад, можете да заштедите пари со купување на ова Билет за манастир и музеј Монсерат

Манастир Монсерат со пешачење

Ако сакате малку од сè во манастирот Монсерат, ова е совршената турнеја за вас.

Оваа тура започнува од Барселона во 8.30 часот.

Покрај редовните, Манастирот и базиликата, со овој билет добивате и еден час пешачење, ручек од 3 јадења во фарма и можност да го слушате пеењето на машкиот хор.

Цени на билетите

Билет за возрасни (9+ години): 89.50 евра
Детски билет (од 4 до 8 години): 54.75 евра

Ако сакате предизвикувачко пешачење кое трае 11 километри (7 милји), проверете го ова турнеја.

Манастирот Монсерат со ручек и вино

Оваа еднодневна турнеја од Барселона до Монсерат започнува во 10 часот со климатизиран автобус.

По посетата на манастирот Монсерат, ќе ја посетите Олер дел Мас, бутик винарија во замок од 10 век.

Имате можност да резервирате оброк од 3 јадења со вино или предјадења за ручек и послужавник со сирење.

Овие високо оценети ручеци се случуваат во позадина на прекрасните погледи на планината Монсерат.

Ваквите тури се нарекуваат и вински тури во Монсерат.

Цени на билетите

Билет за возрасни (од 13 до 64 години): 80 евра
Билет за сениори (65+ години): 78 евра
Детски билет (од 4 до 12 години): 50 евра

Ако не сакате да биде целодневна работа, ви го препорачуваме ова полудневна турнеја на Монсерат од Барселона.

Колку време трае посетата на Монсерат?

Ако патувате од Барселона, посетата на Монсерат е целодневен пат.

Ако патувате со воз, потребни ви се 90 минути во еден правец – еден час за дел од патувањето со воз и приближно 30 минути за жичарница или железница.

Дури и ако патувате по пат (приватен автомобил или турнеја со тренер), ќе ви требаат приближно 90 минути за да стигнете до манастирската опатија Санта Марија де.

Еднаш на планината Монсерат, има многу да се види, а ќе ви требаат најмалку три часа за да истражите сè.

Ако планирате да пешачите по планината Монсерат и да ручате или вечерате, можеби ќе ви требаат околу пет часа.

Што да се види во Монсерат

Покрај доживувањето на жичарници, железнички железници, пешачење, прекрасни погледи од врвот на планината итн., има толку многу што да се види и направи во Монсерат.

Ги наведуваме подолу:

Опатија Монсерат

Манастирот Монсерат е познат и како Санта Марија де Монсерат.

Основан во 11 век и обновен во 20 век, овој манастир сè уште е домаќин на 70 чудни монаси.

Базилика Монсерат

Откако ќе влезете на плоштадот Санта Марија на манастирот, не можете да ја пропуштите базиликата Монсерат.

Откако била уништена во Полуостровската војна, базиликата Монсерат била целосно обновена во 1811 година.

Црна Мадона

Сите туристи кои го посетуваат Монсерат и оддаваат почит на статуата на Црната Мадона, заштитничката на Каталонија.

Оваа фигура на Дева Марија и бебето Исус од 12 век е издигната над високиот олтар во базиликата Монсерат.

Познат е и како Богородица од Монсерат и Богородица од Монсерат.

Музејот Монсерат

Музејот Монсерат првпат бил замислен како библиски музеј, а со текот на времето станал тоа што е денес.

Сместен под плоштадот на манастирот Монсерат, овој музеј содржи извонредни уметнички дела од уметници како што се Клод, Моне, Караваџо, Ел Греко, Пикасо, Дега итн.

Не пропуштајте ја специјалната изложба посветена на сликите на Ла Моренета.

Есколанија де Монсерат

Есколанија де Монсерат е група од 50 хористи од интернатот на манастирот кои секојдневно пеат песни во базиликата Монсерат.

Овој машки хор од Монсерат постои од 14 век и е најстариот машки хор во Европа.

Од понеделник до петок, секој ден во 1 часот ги изведуваат Salve Regina и Virolai.

Во 6.45 часот, хорот на момчиња од Монсерат пее Вечерна, Салве Монтсератина и Полифони Мотет. 

Не настапуваат во сабота.

Ако вашето еднодневно патување во Монсерат паѓа во недела или верски празник, бидете во базиликата Монсерат напладне, бидејќи тогаш тие почнуваат да ги изведуваат Salve Regina и Virolai.

Во вечерните настапи нема промена.

Санта Кова

Санта Кова де Монсерат е местото каде што се верува дека фигурата на Богородица од Монсерат ја откриле овчарите.

Легендата вели дека Црната Мадона била скриена во Санта Кова за време на мавританските инвазии.

Од манастирот е на само 1 км, а таму можете да стигнете по планинска патека.

Монументална бројаница на Монсерат

На патот од манастирот Монсерат до Светата пештера во Санта Кова, ќе најдете многу скулптури со религиозни симболи - сите овие заедно се познати како Монументалната бројаница на Монсерат.

Група архитекти и скулптори (вклучувајќи го и Антони Гауди) се собраа за да ги изградат овие скулптури.

Патот на патеката на крстот

Патеката „Патот на крстот“ (исто така позната како Виа Крусис) се наоѓа веднаш по статуата на Абат Олиба, основачот на манастирот Монсерат.

Патеката има скулптури во природна големина кои го прикажуваат последното патување на Исус Христос.

Карта на манастирот Монсерат

Има многу работи што треба да се видат и активности да се направат во Монсерат.

Посетителите редовно се губат или пропуштаат нешто што мора да се види додека го истражуваат манастирот Монсерат.

Ви препорачуваме да ја разберете картата на Монсерат пред вашата посета, особено ако патувате со деца.

Мапата на манастирот Монсерат
Кликни за да Зголеми / Учтивост на картата: Gencat.cat

Покрај нештата што треба да се видат во и околу Манастирот, оваа мапа ги означува и услугите за посетители како што се ресторани, тоалети, банкомати, места за излет, итн.

Не пропуштајте ги пешачките патеки означени на мапата.

Ако сакате повторно да се повикате на овој распоред на Монсерат, обележете ја оваа страница или преземете ја картата на вашиот мобилен телефон.

Пешачење во Монсерат

Многу посетители на Монсерат завршуваат на пешачење - ако не и долга патека, барем кратка.

Има многу патеки за пешачење и пешачење околу манастирот Монсерат што одговараат на сите видови планинари.

Карта на Монсерат пешачки патеки

Пред да тргнете во која било насока, посетете еден од штандовите за туристички информации (три во Манастирот!) и добијте бесплатна карта на планината Монсерат.

Овие мапи ги имаат мапираните најпопуларни патеки за пешачење, а на задната страна ќе најдете детали како насоки, тешкотии при одење, должина на пешачење итн., за секоја пешачка патека.

Подготовки за планинарење во Монсерат

Во Монсерат има и лесни и предизвикувачки патеки за пешачење/пешачење.

Која патека и да ја изберете, мора да се придржувате до неколку основни правила на планинарење –

1. Носете цврсти обувки
2. Носете вода, бидејќи повеќето од пешачките патеки се изложени, а може да се загрее
3. Чувајте печатена копија од картата со вас (ако е можно, преземете ја офлајн верзијата на картата на Google за овој регион)

До манастирот Монсерат пеш

Една од најдобрите прошетки за аџилак во Шпанија е да се започне од подножјето на Монсерат и да се пешачи до манастирот, во кој се наоѓа Црната Мадона.

Сите овие аџилак прошетки започнете од малиот град наречен Монистрол де Монсерат, во подножјето.

Целта на овие аџилак е да се стигне до манастирот, како што би правеле во старо време.

Најдобрите планинарења во Монсерат

Од манастирот Монсерат започнуваат бројни пешачки патеки.

Сепак, некои од пешачките патеки започнуваат на одредено растојание од манастирот.

Мора да земете една од жичниците за да стигнете до почетната точка на планинарската патека во таков случај.

Еве список на најдобрите патеки за пешачење во Монсерат:

1. Манастирот Монсерат до Деготалс

растојание: 3.2 км (2 милји)
Време: 50 минути
Наклон: 20 метри (66 стапки)

Оваа патека е лесно пешачење во Монсерат и е релативно мирна.

За да стигнете до оваа пешачка патека во Монсерат, треба да стигнете до паркингот на манастирот Монсерат и потоа да тргнете по патот лево од Апосталите Мирадор делс.

Целта на ова пешачење е да се види карпестата формација Деготалс и да се врати назад.

Овој курс се нарекува и пешачка патека Cami dels Degotalls.

2. Манастирот Монсерат до Санта Кова

растојание: 2.7 км (1.7 милји)
Време: 1 час 20 минути
Наклон: 120 метри (394 стапки)

Оваа патека е една од најпопуларните планинарења во Монсерат, особено со религиозни планинари, бидејќи се верува дека сликата на Дева Марија била видена во Санта Кова.

За да ја пронајдете оваа каталонска пешачка патека, мора да се качите на поплочената патека помеѓу жичарата Монсерат и железничките станици на багажникот Монсерат.

Стрмното пешачење од 20 минути ве носи до долната станица на жичницата Санта Кова.

Ако продолжите да одите по „Патот на бројаницата“, за приближно 20 минути, ќе стигнете до основата на Сент Павле игла.

Од иглата на Свети Павле, Санта Кова е само 25 минути пешачење.

Додека се враќате, имате две опции - одете по стрмниот нагорнина назад или скокнете на жичницата Санта Кова.

3. Станица Сант Џоан жичница до манастирот Монсерат

растојание: 5.2 км (3.2 милји)
Време: 1 час 30 минути
Наклон: 150 метри (492 стапки)

За да стигнете до почетната точка на оваа пешачка патека во Монсерат, треба да одите на жичницата Сант Џоан од манастирот до Сант Џоан.

Сант Џоан е познат и како горната станица.

Откако ќе излезете од станицата, лево, ќе ја забележите целата патека што оди лево - држете се до неа додека не стигнете до Светата пештера во Санта Кова.

Оваа прошетка е убава и изедначена, а за време на доброто протегање на пешачењето, можете да видите фантастичен поглед на долината Лобрегат и реката Лобрегат.

4. Станица Sant Joan Funicular до врвот на Монсерат

растојание: 7.5 км (4.7 милји)
Време: 2 часа
Наклон: 320 метри (1050 стапки)

Овој курс е најтешкиот од сите пешачки патеки во Монсерат и започнува од станицата Сант Џоан.

Оваа пешачка патека ве води преку Сант Џерони и Flat of Els Ocells и на крајот до највисоката точка на планината Монсерат.

Добивате некои од најубавите погледи на природниот парк Монсерат и самата Каталонија од врвот.

Сепак, нивото на тежина на ова пешачење е високо, затоа тргнете се само ако сте пешачеле претходно.

За жестокиот планинар, Монсерат нуди многу повеќе опции.

Качување на Монсерат

Наместо планинарење, доколку сте заинтересирани за искачување на Монсерат, мора да го посетите блискиот град наречен Ел Брук.

Тоа е 13 километри (8 милји) од опатијата Монсерат и е дом на Ла Саргантана, компанија специјализирана за искуство на отворено.

Можете да изнајмите опрема за качување и да резервирате сесии со нив.

Ресторани во Монсерат

Кога станува збор за храната во Монсерат, има неколку опции.

1. Ресторан Hostal Abat Cisneros

Овој ресторан се наоѓа во зградата на Hotel Hostal Abat Cisneros, на неколку минути пешачење од влезот на манастирот Монсерат.

Се служи традиционална каталонска кујна, а комплетниот ручек чини приближно 28 евра.

Hostal Abat Cisneros служи ручек од 12.30 до 3.30 часот и вечера од 8 до 9.45 часот.

2. Ресторан Монсерат

Овој класичен ресторан се наоѓа во зградата Mirador dels Apostols, веднаш до паркингот. 

Служи вредност за парите медитеранска кујна.

Има две однапред поставени цени на опции за оброци од 25 евра и по 19 евра. 

Ако патувате со деца, можеби ќе сакате да го пробате нивното специјално мени за деца.

За да резервирате некој од овие хотели, испратете е-пошта на rezervs@larsa-montserrat.com или јавете се на +34 93 877 7701.

3. Бар де ла Плака

Bar de la Plaça е бар cum кафуле точно во средината на Монсерат.

Тоа е совршено место за брзо кафе или сендвич, а можете да изберете да седите внатре или да се обесувате околу масите на отворено.

Бар де ла Пласа е отворен само во текот на летните месеци од март до ноември.

Од понеделник до петок: Од 10 до 5 часот
Викенд: Од 10 до 5 часот

4. Ла кафетерија

Кафетеријата има две зони – зоната за самопослужување наречена „Сервеи експрес“ и „Кантина“ каде се служи топла храна.

Додека делот за самопослужување служи сендвичи, чипсови, пијалоци и сл., областа на кантината служи целосни оброци.

Од понеделник до петок: 9 сум да 6.45 часот
Викенд: 9 сум да 8 часот

Извори

# Wikipedia.org
# Барселона.де
# Montserratvisita.com
# Ticketshop.barcelona

Специјалистите за патувања во TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите обиди да ја одржиме нашата содржина актуелна, доверлива и доверлива.

# парк Guell
# Sagrada Familia
# Casa Batllo
# Каза Мила
# Зоолошката градина во Барселона
# турнеја на Камп Ноу
# Аквариум Барселона
# Монтјуик жичарница
# Фундасио Џоан Миро
# Театар-музеј Дали
# Музејот Моко
# Куќа музеј Гауди

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Барселона