Почетна » Прага » Тури на концентрациониот камп Терезин

Концентрационен камп Терезин во близина на Прага – тури со превоз, цени, часови

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Прага

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.7
(119)

Концентрациониот логор Терезин, познат и како Гето Терезиенштат, нацистите го користеле како концентрационен и транзитен логор за западните Евреи.

За четири години, повеќе од 30,000 Евреи загинаа во кампот Терезин, кој се наоѓа во близина на Прага.

Во оваа статија, објаснуваме сè што треба да знаете пред да ја резервирате турнејата во концентрациониот камп Терезин.

Што е концентрационен камп Терезин

Во концентрациониот логор Терезин биле сместени истакнати Евреи од Германија, Австрија, Холандија, Данска и многу други европски земји.

Од 1941 до 1945 година, нацистичка Германија го користела Терезиенштад (на германски) како транзитен логор за западните Евреи.

Како дел од нивната пропаганда, нацистите им дозволија на Евреите во кампот Терезин да се самовладеат.

Така, животот во кампот Терезиенштат беше културно богат, вклучувајќи концерти, предавања и едукација за деца.

Еве кратко видео кое ќе ви помогне да разберете што да очекувате во она што некогаш беше познато како „нацистички пропаганден логор“.

Важно: Иако е исплатлива посетата на концентрациониот камп Терезин, таа е исто така емотивно поразителна. Ако патувате со деца, подгответе се да одговорите на нивните прашања.


Вратете се на почетокот


Концентрационен камп Терезин од Прага

Гетото Терезиенштад е во Терезин во Чешка (новото име за Чешка).

Терезин е приближно 60 км (37.2 милји) северно од Прага.

Прага до концентрациониот камп Терезин

Добијте упатства до Концентрациониот камп Терезин

Важно: Доколку претпочитате локални експерти да се грижат за вашиот превоз од Прага до Терезин и назад, подобро е да резервирате еден од три тури препорачани подолу.

Од Прага до Терезин со автобус

Ако не патувате со приватен превоз, автобусите се следната најдобра алтернатива.

Приближно десет автобуси го прават 45-минутното патување од Прага до Терезин секое утро.

Автобусите тргнуваат од централната автобуска станица Фиренца, главната автобуска станица во Прага за домашни и меѓународни автобуси.

Уште неколку автобуси тргнуваат од штандот 7 на автобуската станица покрај Прага Холешовице железничка станица.

Каде да се спушти?

Терезин е поделен на два дела со реката Оре.

Големата тврдина е на едната страна од реката, додека Малата тврдина е од другата страна.

Додека патувате од Прага до Терезин, прво ќе ја забележите Малата тврдина десно.

Ако планирате да започнете со разгледување на Малата тврдина и затворскиот музеј, мора да се симнете на паркингот Терезин (ова ќе го видите откако ќе ја забележите Малата тврдина).

Ако планирате да започнете со вашето истражување во Големата тврдина и музејот гето, НЕ смеете да се симнете на паркингот.

Останете во автобусот уште неколку минути и ќе стигнете до главниот плоштад со многу дрвја (означени како број 12 на картата погоре).

Автобусот ве остава веднаш пред канцеларијата за туристички информации на концентрациониот логор Терезин.

Враќање од Терезин во Прага

Откако ќе го истражите кампот Терезин, мора да ја следите истата рутина.

Во концентрациониот логор има две места од каде што можете да фатите автобус до Прага.

1. Главниот централен плоштад на големата тврдина
2. Масивен паркинг во близина на Малата тврдина

Автобусите сообраќаат неколку пати на секој час до 5 часот, по што стануваат поретки.

По 7.30 нема автобуси од Терезин до Прага.

Го пропуштивте последниот автобус од Терезин до Прага?

Ако го пропуштивте последниот автобус што од Терезин до Прага, не грижете се.

Можете да фатите автобус до блискиот град наречен Литомчерице (од Терезин е на 8 минути).

Од Litoměřice можете да фатите воз за Прага. Повеќе информации

До кампот Терезин со воз

Од Прага, можете да возите од било која друга Праха Масариково железничката станица или на главната станица на градот да стигнат до кампот Терезин.

Сепак, не ги препорачуваме бидејќи ќе треба да пешачите 20 до 30 минути за да стигнете до Малата тврдина откако ќе се симнете на станицата.

Возовите исто така траат околу еден час, додека автобусите ве носат до Терезин за приближно 45 минути.

Ова е причината зошто повеќето туристи или земаат автобус или резервираат еден од нив Тури на кампот Терезин, вклучително и транспорт на двата начини.


Вратете се на почетокот


Часови на кампот Терезин

Концентрациониот камп Терезин има многу секции, а за време на шпицот од април до октомври, повеќето од нив се отвораат во 9 часот и се затвораат во 6 часот.

Во текот на зимските месеци, различните делови на кампот се отвораат во 9 часот наутро, но се затвораат многу порано.

ДелВреме на отворањеЛето
Затворање
зима
Затворање
Мала тврдина8 am6 часот4.30 часот
Музеј на гето9 am6 часот5.30 часот
Касарната Магдебург9 am6 часот5.30 часот
крематориум *10 am 6 часот4 часот
Колумбариум9 am6 часот5 часот
Свечени сали9 am6 часот5 часот
Централна мртовечница9 am6 часот5 часот
Еврејска молитвена соба9 am6 часот5.30 часот

*Крематориумот е затворен во сабота.

Концентрациониот логор Терезин е затворен на 24 декември, 25 декември (за Божиќ), 26 декември и 1 јануари.


Вратете се на почетокот


Тури во концентрациониот логор Терезин

Може да земете три вида тури на Терезин - целодневна турнеја, полудневна турнеја или приватна турнеја.

Забелешка: Сите билети за турнеја споменати подолу се билети за паметни телефони. Тоа е, не треба да земате отпечатоци. Билетите ќе ви бидат испратени по е-пошта и треба да ги покажете на вашиот паметен телефон за да се придружите на турнејата.

Целодневна турнеја од Прага

Почетно време: 10 am
Времетраење: 7 часа 30 минути
Транспорт: Приватен автобус
Водич: Да, водич кој зборува англиски
Место за подигање: Покажете го вашиот билет за паметен телефон во 09:45 часот на собирното место, веднаш до плоштадот Стариот град, во Туристичката канцеларија на „Дискавер Прага“. На Google Map

Ова е високо оценета, седумчасовна турнеја од Прага до кампот Терезин достапна во петок.

Оваа турнеја ги следи железничките линии што се користат за преместување на затворениците од Прага во нацистичкиот концентрационен логор во Терезин.

Можете да ги видите споменикот Терезин, музејот на гето, Малата тврдина, Колумбариумот, еврејската молитвена соба и железничките пруги што се користат за носење затвореници во Терезин.

Цени на билетите: 1235 CZK (48 евра)

Полудневна тура од Прага

Почетно време: 9 am
Времетраење: 5 часа
Транспорт: Приватен автобус
Земање и пуштање во хотел: Да
Водич: Да, водич кој зборува англиски

Како дел од оваа полудневна обиколка на кампот Терезин од Прага, ќе ја посетите малата тврдина Терезин како и музејот Гето.

Водич во живо ве придружува за да ви помогне да ги преживеете моментите што ги доживеале Евреите во кампот Терезин.

Цени на билетите

Билет за возрасни (14+ години): 1362 CZK (51.60 евра)
Младински билет (од 12 до 26 години): 1256 CZK (47.60 евра)
Билет за сениори (65+ години): 1256 CZK (47.60 евра)
Детски билет (од 3 до 11 години): 1045 CZK (39.60 евра)

Приватна турнеја на кампот Терезин

Почетно време: 9 часот или 10 часот или 11 часот
Времетраење: 6 часа
Транспорт: Автомобил (до 3 лица) или комбе (до 6 лица)
Земање и пуштање во хотел: Да
Водич: Возачот ќе биде и ваш водич

Бидејќи ова е приватна турнеја на концентрациониот камп Терезин, таа се движи со вашето темпо.

Како дел од оваа приватна турнеја со водич, ќе ја посетите малата тврдина, големата тврдина, музејот Гето, крематориумот и гробиштата.

За група до тројца туристи, оваа тура чини 7124 CZK (270 евра).


Вратете се на почетокот


Што да се види во концентрациониот камп Терезин

Кампот Терезин има бројни атракции за туристите да ги истражуваат.

Полудневна тура ве води до најважните атракции - малата тврдина и музејот Гето.

Меѓутоа, ако сакате детално да го истражите кампот Терезин, мора да резервирате еднодневна турнеја.

Она што мора да се види во кампот Терезин се -

Мала тврдина

Влезот на малата тврдина во Терезин
Влезот на Малата тврдина во кампот Терезин. Слика: Pamatnik-terezin.cz

Императорот Јосиф II ја изградил малата тврдина во Терезин во 1780-тите за да ги заштити Прусите.

Од 1940 до 1945 година, Малата тврдина служела како затвор за Евреите од многу народи.

Во 1994 година, во оваа тврдина беше отворена нова постојана изложба посветена на историјата на политичкиот затвор.

Додека шетате низ гробиштата пред и многубројните ќелии, не можете а да не ја почувствувате болката и маката што ги чувствувале Евреите некогаш сместени овде.

Голема тврдина

Големата тврдина е на источната страна на реката и е речиси како град ограден со ѕидини.

Нацистите ги користеле еврејските занаетчии и столари за да ја трансформираат огромната тврдина во концентрационен логор.

Музејот Гето се наоѓа во оваа голема тврдина.

Дворови

Концентрациониот логор Терезин има четири затворенички дворови, кои се свртени кон затворските ќелии во кои се сместени Евреите.

Познато е дека некои туристи го слушаат плачот на оние во затворот додека шетаат низ овие дворови. Тоа е застрашувачки.

Се верува дека во овие мали ќелии во логорот Терезиенштат понекогаш имало и до 100 затвореници.

Затворите свртени кон третиот двор беа резервирани за жени.

Еврејска молитвена соба

Молитвена соба во гетото Терезин
Еврејската молитвена соба беше откриена во раните 1990-ти. Се наоѓа на она што денес е познато како улица Длоуха. Слика: Pamatnik-terezin.cz

Откако нацистите одлучија да ја користат Големата тврдина како концентрационен логор, нееврејското население од тврдината беше протерано (во 1942 година).

Ова им даде на Евреите многу затворени простори за да бидат претворени во мали простории за молитва.

Тие ги трансформираа таваните, гаражите, визбите, просторите за складирање итн., во мали еврејски молитвени простории.

Евреите потоа ги украсиле горните ѕидови и засводениот таван за да биде интересно.

Основи за извршување

Во логорот Терезиенштад, поранешното стрелиште било користено како двор за егзекуција.

Нацистите понекогаш ги натераа другите затвореници да бидат сведоци на овие егзекуции.

Поради многуте егзекуции секојдневно, масовните гробници беа откопани подоцна во близина на местото на егзекуција.

Музеј на гето

Овој музеј ја раскажува историјата на гетото основано во Големата тврдина.

Овој музеј е доказ дека и покрај тоа што Евреите живееле во гето, тие живееле продуктивен живот кој вклучувал културни и духовни активности.

Музејот Терезин Гето, исто така, покажува дека животот во кампот бил тежок со акутна болка, глад и смрт.

За време на вашата посета, не пропуштајте ги изложбите на детски уметнички дела.

Крематориум

Условите за живот во гетото биле лоши, а егзекуциите редовни.

Како резултат на тоа, басенот Бохушовице близу до концентрациониот логор Терезин кој се користеше за фрлање на телата не можеше да држи чекор.

Со зголемување на притисокот, нацистите на крајот изградија крематориум на југ од градот.

Колумбариум

Колумбариум: соба или простор што се користи за складирање на урни со пепел на починатиот.

Бидејќи толку многу Евреи беа убивани, беше создаден Колумбариум во заграден простор во близина на собирната точка XXVII на Главната тврдина.

Меѓутоа, непосредно пред Германците да ја загубат војната, тие почнаа да ги прикриваат трагите на нивните злосторства.

Урните од Колумбариумот во Терезин беа земени и дистрибуирани на друго место.

Некои од нив беа закопани во концентрациониот логор во Литомчерице, но повеќето беа фрлени во реката Оре.

Касарната Магдебург

Дом во гетото Терезиенштат
При посетата на касарната Магдебург, не пропуштајте го реконструираниот студентски дом на затворениците од времето на гетото. Овој пример на сместување затвореници во типична касарна Терезин е прикажан на изложбениот под. Pamatnik-terezin.cz

Касарната Магдебург беше седиште на еврејската самоуправа во Терезин.

Касарната Магдебург беше домаќин на сите големи културни настани, верски служби, предавања и состаноци итн.

Овие бараки од денеска се реконструирани и се користат за едукативни цели.

Театарот Терезин

Нацистите сакаа да го проектираат концентрациониот логор Терезин како „модел на гето“ на остатокот од светот.

Како резултат на тоа, тие им дозволија на Евреите таму да се впуштат во културни активности во Терезиенштат.

Иако условите не беа погодни за креативност, театарот Терезин се размножуваше.

Свечени сали

Станува збор за мали сали во кои извесно време се чувале мртвите тела за да можат ожалостените да им оддадат последна почит.

Познато е дека туристите чувствуваат нијанса на тага како им се откинува во срцето, дури и додека стојат во една од овие сали.

Затворските ќелии во Гестапо

Малата тврдина првично била изградена како затвор во Гестапо.

Затворските ќелии во оваа тврдина биле интензивно во употреба од 1940 до 1945 година.

Иронично, по победата на сојузниците, германските воени злосторници беа принудени да останат во овие затвори и подоцна да бидат егзекутирани.


Вратете се на почетокот


Каде да останете во Терезин

Ги препорачуваме следните три хотели, кои се и високо оценети и блиску до Терезенштат.

Хотел Колиба

Меѓу високо оценетите хотели, Хотел Колиба е најблиску до концентрациониот логор Терезин.

Хотелот Колиба е во градот наречен Литомерице и е оддалечен 2.7 километри од споменикот Терезин.

Грандхотел Салва

Ова е уште еден одличен хотел во Литомерице, а од овој хотел потребни се приближно 25 минути по пат за да се стигне до Концентрациониот логор.

Растојанието од ГрандХотел Салва до концентрациониот логор Терезин е 3.3 км.

Хотел Лев

Хотел Лев е оценет со 4.5 на Tripadvisor.

Лоциран во гратчето Ловосице, овој хотел е на 7.9 км (4.9 милји) од атракциите на Терезин.


Вратете се на почетокот


Факти за концентрациониот логор Терезин

1. Терезин започна како одморалиште резервирано за чешката елита.

2. Терезин е содржан во ѕидовите на тврдината Терезиенштат која е создадена кон крајот на 18 век и именувана во чест на царицата Марија Тереза, мајка на императорот Јосиф II од Австрија.

3. Иако Терезин никогаш не требаше да биде логор за колење, тука загинаа околу 33,000 луѓе.

4. Само егзекуциите не ги убиле Евреите во Терезин. Познато е дека неухранетоста, екстремната густина на населението и болестите придонеле за смртните случаи.

Популарни атракции во Прага

# Прашкиот замок
# Зоолошката градина во Прага
# Еврејскиот кварт Прага
# Black Light театар, Прага

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Прага