Почетна » Париз » Историја на Версајскиот дворец

Историјата на Версајската палата - Шато де Версај низ годините

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.7
(164)

Версајскиот дворец е најголемиот кралски домен во светот - простор за престој на кралското семејство.

Тоа е 20 км (12 милји) југо-западно од Париз и е задолжителна атракција за сите туристи кои го посетуваат главниот град на Франција.

Да се ​​каже дека историјата на Версајската палата е проверена би било потценување.

Се смета за едно од најистакнатите достигнувања во француската уметност од 17 век, Версајската палата е светско наследство.

Луј XIII, таткото на кралот Сонце, ја постави топката со изградба на ловечка куќа во Версај.

Неговиот син Луј XIV решил да биде максимално екстравагантен и го проширил ловечкиот дом.

Откако првата верзија на Версајската палата била поставена во 1682 година, тој ги преселил својот двор и владата во Версај.

Француските кралеви владееле од оваа палата пред околу 100 години Француската револуција се случи, и сите кралски членови беа исфрлени (а некои убиени).

Историја на Версајскиот дворец

Изградбата на Версајската палата чини некаде од 200 до 300 милијарди долари е можеби најскапата зграда досега.

Се простира на 63,154 метри квадратни и содржи 2,300 соби.

Има многу историски ликови кои придонеле за славата на Версајската палата.

Продолжете со читање за да дознаете повеќе за историјата на Версајската палата -

Зошто Версај?

Во 1607 година, кралот Луј XIII дошол во Версај на лов со својот татко.

Тој го забележа тоа Версај беше блиску до Париз, беше убава и имаше многу игра.

Тој ја посетил оваа новооткриена локација неколку пати, а потоа, во 1623 година, решил да изгради мала ловечка куќа на местото за да може да преноќи.

Следната година ловечкиот дом беше готов во Версај.

Визуелна приказна: 14 совети кои мора да ги знаете пред да ја посетите Версајската палата

Проширување на ловниот дом

Кралот Луј XIII за прв пат престојувал во ловечкиот дом во јуни 1624 година.

До 1631 година, кралот одлучил дека му треба поголемо и подобро сместување во Версај и наредил проширување.

Тригодишната градба ги постави темелите на она што денес го знаеме како Версајската палата.

Кралот Луј XIV му се допаѓа на Версај

Историјата сугерира дека кралот Луј XIV првпат го посетил Версај кога имал само три години - премногу млад за да запомни нешто.

Во 1651 година, кога имал 13 години, тој повторно го посетил замокот изграден од неговиот татко во Версај.

Неговата втора посета толку многу му се допадна што направи многу посети на Версај во следната деценија.

Во 1661 година тој најави значајни дополнувања на Шато.

Кралот Луј XIV започнува да ја гради Версајската палата

Дополнителни згради продолжија да се додаваат во Версај додека не умре кралот Луј XIV во 1715 година.

Некои од зградите се додадени на она што подоцна ќе биде познато како Палатата на Версај во текот на овие 21 година беа -

1. Предворје во 1662 година

2. „Пликот Le Vau“ во 1668-1670 година

3. Павилјони на државните секретари во 1670-1671 година

4. Јужно крило во 1679-1681 година

5. Голема комуна во 1681-1684 година

6. Северно крило во 1685-1689 година

7. Кралска капела во 1699-1710 година

Интересно е тоа што самиот крал ја доделил улогата на архитект за оваа палата.

Сала на огледала е најдобрата соба во Версајската палата.

Сала на огледала во Версајската палата
Сала на огледала во Версајската палата. Слика: Мирабела / Викимедија Комонс 

Францускиот суд и владата се преселуваат во Версај

Како што зградите почнаа да се појавуваат, сè повеќе луѓе можеа да ја посетат и да останат во Палатата.

Кралот и неговото семејство одржуваа редовни забави на оваа некогашна локација за лов.

Во 1682 година, Луј XIV ја преселил главната резиденција на францускиот суд и владата во новоизградената палата Версај.

Повеќето кралци, многу аристократи, дворјани, администратори и слуги се преселиле за да станат првите станари на оваа голема кралска резиденција.

Кога кралот Луј XIV починал во 1715 година, тој веќе потрошил 100 милиони Ливри на палатата.

Една третина од овој буџет се навикна на Градини во палатата Версај.

Палатата на Версајските градини
Слика: Chateauversailles.fr

Во тоа време Версајската палата веќе се фалеше со 100-годишна историја.

Версајскиот дворец минува низ период на запоставување

Откако синот на кралот Луј XIV починал од болест, неговиот внук Луј XV стана крал на Франција на петгодишна возраст.

Судот на Франција одлучи дека е подобро да се пресели седиштето на власта Париз.

Овој период беше мрачна фаза во историјата на палатата Версај.

Во овој период, гувернерот на имотот ги одржувал фонтаните во работна состојба така што ги пуштал еднаш на две недели.

Се враќа љубовта кон Версајскиот дворец

Седум години подоцна - во 1722 година - дванаесетгодишниот Луј XV се вратил во Версај.

Бидејќи се чувствувал непријатно во огромните соби, кралот Луј XV изградил многу мали соби и приватни простории во Версајската палата.

Ја завршил и работата на Кралската опера. За време на неговото владеење, Моцарт свиреше во оваа опера како чудо од дете.

Додека овој крал додал многу згради во палатата во Версај, тој не останал таму колку што престојувал неговиот дедо.

Версајската палата го добива својот последен крал

По смртта на Луј XV, неговиот син Луј, Дофин од Франција, не стана крал. Тој се скара со својот татко и затоа остана настрана.

Кралот на умирање наредил неговиот внук Луј XVI да стане следниот крал на Франција.

Во 1770 година, новиот крал се ожени со надвојвотката од Австрија Марија-Антоанета во Кралската опера. 

Тоа беше еден од најнеобичните настани што некогаш се случиле во Версај.

Тој го продолжи наследството на неговите претходници со додавање на палатата во Версај. Повеќето негови додавања беа внатре во Версајската палата.

Поради скапото одржување на Версајската палата и војните во Франција, кралот немал многу пари за своите сонародници.

Во овој период, имаше многу гнев против кралското семејство кое живееше во палатата во Версај.

Луј XVI би бил последниот крал кој ќе претседава со работите од Версајската палата.

Нападот на Версајската палата ја промени историјата на Франција

Сиромаштијата меѓу француските обични жители, високите даноци што им беа наметнати и екстравагантните трошоци на Марија Антоанета ги налутија Французите.

5 октомври 1789 година беше одлучувачки момент во историјата на палатата Версај.

Илјадници жени се собраа на пазарот во Париз, го ограбија оклопот, а потоа маршираа кон палатата Версај.

Еднаш во Версај, агитаторите ја скршија Златната порта и влегоа во Палатата.

Портата на палатата Версај
Масивната позлатена порта на Версајскиот дворец. Слика: Александар Брондино

Откако првичните дискусии не отидоа далеку, агитаторите го принудија кралот, неговото семејство и француското собрание да се вратат со нив во Париз.

Тие потоа ги обезглавија кралот и кралицата и ги испратија своите деца во затвор.

Така, ставајќи крај на 100-годишната доминација на Версајската палата во историјата на Франција.

Версајскиот дворец по Француската револуција

Откако кралската куќа излезе од Версајската палата, се случија многу работи.

Службата на кралските згради го виде ова како можност за поправка на некои делови од палатата.

Француската влада одлучи да ги земе сликите и мебелот од палатата и да ги дистрибуира меѓу нив Музеј на палатата Лувр и Централниот музеј за уметност во Париз.

Владата и продаде на јавноста повеќе од 15,000 вакви артефакти.

Аристократи, трговци и други граѓани на Франција ги купија артефактите што музеите не ги сакаа.

Многу организации почнаа да користат простор во Палатата. На пример, Комедија-Франкез го презеде поранешниот театар на Марија-Антоанета.

Препорачано четиво: Факти за палатата Версај

Версајскиот дворец во 19 век

Среќата на Версајската палата не се промени многу во 19 век.

Продолжи да се користи од разни уметнички и театарски групи, различни училишта итн.

Француската влада, исто така, користела делови од палатата како јавно складиште за складирање и сортирање на предмети што ги конфискувале.

Сепак, историјата на Версај наскоро направи пресврт кон доброто.

Кога Луј-Филип стана „Крал на Французите“ во 1830 година, тој не чекаше доволно долго за да го донесе Версај до неговата слава од минатото.

Во 1833 година тој објави дека планира да ја трансформира Версајската палата во музеј посветен на славата на Франција.

По четири години напорна работа, Музејот бил отворен во 1837 година.

Сега, кога Палатата се врати во јатото, кралскиот клуб не се оддалечи да го користат.

Наполеон III ја прими кралицата Викторија во Версајската палата за време на нејзината посета на Франција во 1855 година.

Со текот на годините, беа потпишани значајни договори, а царевите беа објавени во палатата во Версај.

Версајскиот дворец од денеска

Секоја година за реставрацијата на ова историско уметничко дело се одлеваат милиони евра.

Тој е еден од најпознатите национални споменици во Франција и привлекува повеќе од 10 милиони туристи годишно.

Палатата е толку масивна што само мал дел од неа е отворен за туристи.

Централниот дел и северното и јужното крило на палатата се отворени за обиколки. Остатокот од собите на Палатата се домаќини на владини канцеларии.

Па, што ако не би можеле да бидеме дел од историјата на Версајската палата? Секогаш постои Разглед на палатата Версај можеме да уживаме. 

Денес, Версајската палата е една од најпопуларните туристички атракции во Франција, која секоја година привлекува милиони посетители.

Палатата и нејзините градини се прогласени за светско наследство на УНЕСКО, а во палатата се сместени неколку музеи и галерии кои ја прикажуваат уметноста и историјата на Франција.

Популарни атракции во Париз

Ајфеловата кула Музеј на Лувр
Палатата на Версај Дизниленд во Париз
Музеј д'Орсеј Пантеон
Помпиду центар Arc de Triomphe
Свети Шапел Нотрдам
Крстарење со реката Сена Зоолошката градина во Париз
Катакомбите во Париз Опера Гарние
Пикасо музеј Кула Монпарнас
Grand Palais Immersif Аквабулевар
Консиержерија Музеј на восок на Гревин
Големата галерија на еволуцијата Шато де Фонтенбло
Музејот „Каи Бранли“. Хотел де ла Марин
Шато де Шантили Bourse De Commerce
Thoiry ZooSafari Фондацијата Луј Витон
Лес Невалиди Jardin d'Acclimatation
Музеј Жакмарт-Андре Менажерија на Jardin des Plantes
Музеј де l'Orangerie Музејот Мармотан Моне
Гробиштата Пер Лашез Парк Астерикс
Латински рај Париски аквариум
Дали Париз Лудиот коњ Париз
Музеј Роден Чоколаден музеј
Море Живот Аквариум Светот на Банкси Експо

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Париз

Оваа статија е истражувана и напишана од

Оставете коментар