Почетна » Париз » Билети за зоолошката градина во Париз

Зоолошката градина во Париз – билети, цени, попусти, животни што треба да се видат, најдобро време за посета

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Париз

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.7
(154)

Зоолошката градина во Париз е дом на повеќе од 2000 животни од 180 различни видови и омилени меѓу децата и возрасните. 

Попозната како зоолошката градина Винсен, таа е дел од париското наследство повеќе од осум децении. 

Зоолошката градина е поделена на пет биозони, од кои секоја го реплицира мајчиниот екосистем на животните.

Оваа статија објаснува сè што мора да знаете пред да ги купите вашите билети во Зоолошката градина во Париз.

Врвни билети за зоолошката градина во Париз

# Билет во зоолошката градина во Париз

Животно во зоолошката градина Винсен

Како да стигнете до зоолошката градина во Париз

Парискиот зоолошки парк е во 12-тиот арондисман на Париз и се простира на 14.5 хектари (36 хектари) од Bois de Vincennes, најголемиот јавен парк во градот.

Додека сте на пат, внимавајте на Големата карпа, вештачката планина висока 65 метри (213 стапки), иконски симбол на Зоолошкиот парк во Париз.

Најдобро е да стигнете до зоолошката градина со јавен превоз. 

Со метро

Постојат неколку метро станици и линии за да ве однесат до Зоолошкиот парк во Париз.

Можете да се качите на линијата 8 и да се симнете во Станица Порта Доре, кој е на 10 минути пешачење од влезот на зоолошката градина. 

Ако се качите на линијата 1 и се симнете во Станица Сен Манде, можете да земете автобус 86 или 325 за да стигнете до зоолошката градина. 

Додека патувате на линија 1, можете да се спуштите и на Шато де Винсен станица, во кој случај мора да се возите со автобус бр. 46. 

Со автобус

Автобуските линии 46, 86, 201 и 325 можат да ве однесат до зоолошката градина - мора да се симнете на автобуската станица наречена „Зоолошки парк“.

Ако се качите во автобусот 77, спуштете се на автобуската постојка „Порте де Реји“.

Трамвајската линија Т3 може да ви помогне и да стигнете до париската зоолошка градина, а најблиската станица е Порте Доре.

Паркинг 

Ако планирате да возите, запалете го вашиот Google на сајтот и следете ги упатствата.

GPS адреса: Avenue Daumesnil (соочен број 11), 75012 Париз

Parc Zoologique de Paris договори посебни стапки за паркирање со приближно десет паркиралишта блиску до зоолошката градина.

Кога ќе резервирајте го вашето место онлајн, се квалификувате за намалени такси за паркирање.


Вратете се на почетокот


Билети за зоолошката градина во Париз

Повеќето посетители купуваат билети за зоолошката градина во Париз преку Интернет од три причини - 

– Тие можат да го избегнат редот на шалтерот за билети и да го искористат тоа време за истражување на зоолошката градина.

- Билетите на лице место се продаваат по принципот прв дојден-прв услужен. Резервирањето онлајн однапред гарантира пристап.

– Тие се погодни. Билетите ви се испраќаат преку е-пошта и не треба да правите отпечатоци. На денот на вашата посета, можете да ги покажете билетите за Зоолошката градина во Париз на вашиот мобилен телефон и да влезете.

Билетите за Зоолошката градина во Париз препорачани подолу ви овозможуваат пристап до сите изложби на животни, емисии и разговори со чувари.

Цените на Зоолошката градина во Париз

Влезниците во Зоолошката градина во Париз за посетители од 13 години и постари чинат 20 евра.

Децата на возраст од 3 до 12 години добиваат попуст од 5 € на цената за возрасни и плаќаат само 15 € за влез. 

За жал, постарите лица не добиваат никаков попуст во зоолошката градина.


Вратете се на почетокот


Работно време во зоолошката градина во Париз

Зоолошката градина во Париз се отвора за посетители во 9.30 часот поголемиот дел од годината, но времето на нејзиното затворање зависи од сезоната.

За време на шпицот од мај до август, се затвора во 8.30 часот, а во месеците април и септември се затвора во 6 часот.

Од октомври до март, што е слаба сезона, Зоолошката градина во Париз се отвора во 10 часот и се затвора во 5 часот.

Последниот прием е еден час пред затворањето на зоолошката градина Винсен.

сезонаТајмингот на зоолошката градина
мај до август9.30 сум да 8.30 часот
Септември до 11 Октомври9.30 сум да 6 часот
12 октомври до 28 март10 сум да 5 часот
29 март до 30 април9.30 сум да 6 часот

Вратете се на почетокот


Најдобро време за посета на Зоолошката градина во Париз

Девојка во зоолошката градина во Париз
Слика: Јаспе

Најдобро време за посета на зоолошката градина во Париз е веднаш штом ќе се отворат во 9.30 часот.

Бидејќи животните се најактивни наутро, тие се повидливи и може да се повлечат во засенчени места како што денот станува потопол. 

Температурите се сè уште умерени, што помага во истражувањето на претежно зоолошката градина на отворено. 

Толпата, исто така, допрва треба да влезе, што значи дека не треба да стоите во редица. 

Кога ќе започнете рано, можете да истражувате неколку часа, да ручате во еден од рестораните и повторно да започнете да го истражувате зоолошкиот парк. 

Препорачуваме работни денови за мирна посета бидејќи има гужва за викенди и училишни празници.


Вратете се на почетокот


Колку време трае Зоолошката градина во Париз?

Ако одите во посета со деца, можеби ќе ви требаат четири часа за да ја истражите зоолошката градина во Париз. 

Децата имаат тенденција да се задржуваат подолго околу нивните омилени куќишта за животни, да присуствуваат на сесии за хранење, разговори со чувари и да испробуваат бројни искуства. 

На семејствата кои паузираат за ручек им треба повеќе време.

Доколку сакате, можете да го претворите и во целодневен излет бидејќи влезниците во зоолошката градина во Париз немаат временско ограничување.

Ако ви се брза, можете да поминете покрај сите експонати и искуства за 90 минути. 

Совет: Кога ќе купете билети за Зоолошката градина во Париз преку Интернет, можете да ги прескокнете долгите редици на билетарницата и да заштедите време.


Вратете се на почетокот


Животни во зоолошката градина во Париз

Архитектурата и дизајнот на пејзажот на Зоолошкиот парк во Париз е пријателски настроена кон животните и се обидува да ја реплицира нивната околина од нивните родни екосистеми.

Во Зоолошката градина во Париз се сместени повеќе од 2000 животни од 180 различни видови, вклучувајќи цицачи, птици, влекачи, водоземци, риби и безрбетници.

Посетителите можат да ги видат сите овие животни потопени во пет биозони.

Биозона на Мадагаскар

Биозоната на Мадагаскар вклучува два екосистема - тропска прашума и тропска сува шума.

Тропската прашума е затворена во Големата стаклена куќа и е полна со шарени птици. 

Внатре во стаклена градина, ќе го видите и Големиот бамбус лемур, еден од најзагрозените лемури во светот.

Не пропуштајте да ја видите Фоса, најголемиот месојад на островот Мадагаскар.

Додека продолжувате да истражувате, ќе стигнете до сувата Мадагасканска шума со ретка вегетација составена од ниско ниво на растенија, треви и трнливи грмушки.

Ќе ги видите Зрачената желка и Крунисаната Сифака во сувата шума, меѓу другите егзотични животни.

Африканска биозона

Африканската биозона е најобемниот дел од Зоолошката градина во Париз и зафаќа 4.5 хектари.

Понатаму е поделен на различни живеалишта како шумска савана, делти, грмушки, отворени пасишта итн. 

Биозоната на Африка е дом на големи цицачи како што се белиот носорог, жирафите, зебрите, западноафриканскиот лав итн. 

Две од најважните моменти на овој дел од зоолошката градина во Париз се Големиот птичарник, со стотици птици што слободно летаат и Куќата со жирафи, дом на 16 жирафи.

Биозона Амазон-Гвајана

Во екваторијалната шума на биозоната Амазон-Гвајана, посетителите се движат од крошна до поток и река, откривајќи широк спектар на животински видови.

Прекрасна тропска шума почива под огромна стаклена градина. 

Кога ќе влезете внатре, не можете да пропуштите високи смокви кои висат со ползавци, бројни тропски растенија и фасцинантниот водопад со гриви кои пливаат во базенот под него. 

Многу птици слободно летаат наоколу во бујното опкружување, правејќи чувство како навистина да сте во шума. 

Не пропуштајте да ги забележите белите Саки, Тамарините, Мрзливите, џиновските мравојади итн. 

Европа биозона

Европската биозона е во подножјето на Големата карпа, најдоброто обележје на зоолошката градина Винсен.

Покрај карпата, посетителите можат да го видат водопадот на видрите и птичарникот со многу загрозени видови како што се Црниот мршојадец, Египетскиот мршојадец, Црвениот змеј итн. 

Во иглолисните шуми, под високите црни борови, буковите дрвја, габерите, дабовите дрвја и сребрените брези, ќе видите пиринејски волци, рисови, волци итн. 

Вивариумот е внатре во Големата карпа, прикажувајќи животни како жаби, тритон, жаби, желки, гуштери и змии, во терариуми кои повторно го создаваат нивното природно живеалиште. 

Патагонија биозона

Биозоната на Патагонија се обидува повторно да го создаде дивиот свет во најјужниот дел на Јужна Америка.

Посетителите гледаат три типа на живеалишта - Пампас, Карпестите брегови и Андите.

Во Пампас, можете да ја видите Дарвиновата реа, роднина на нојот, Патагонискиот зајак, Гуанако итн. 

На карпестите брегови, ќе видите како морски лавови се фрлаат на карпите дури и додека пингвините Хумболт нуркаат во и надвор од соседниот базен. 

Врвот на Андите се Пумите и Пудусите, најмалиот член на семејството на елени.

Редовното Билети за зоолошката градина во Париз да добиете пристап до сите биозони.

Мобилната апликација на Зоолошката градина во Париз делува како туристички водич и ви помага да ги лоцирате, откриете и научите различните природни средини и главните животински видови изложени во зоолошката градина. Преземете за Андроид or iPhone.


Вратете се на почетокот


Храна во зоолошката градина во Париз

Зоолошката градина во Париз има многу места за јадење и пиење, а ако сакате, можете да се спакувате и за семеен пикник.

Монумент Кафе нуди разновидни и сезонски шведска маса со јадења од тегли и тепсија. 

Ле Зарафа е центар за самопослужување кој служи хамбургери, риба и чипс, салати, тестенини итн. 

Рози, Твиги и Зако нудат брзи готови производи за посетителите во брзање. 

Покрај тоа, има многу машини за пијалоци и закуски лоцирани покрај рутата на турнејата.

Зоолошката градина во Париз има и две области наменети за излети, со маси, столици и фонтани за вода.


Вратете се на почетокот


Карта на зоолошката градина во Париз

Парискиот зоолошки парк се простира на 14.5 хектари (36 хектари) и препорачливо е да ја носите мапата за да ја подготвите вашата посета. 

Карта на зоолошката градина во Париз ќе помогне да се лоцираат куќиштата за животни и објектите за посетители, како што се тоалети, ресторани, излетнички места, медицински соби, шкафчиња и продавници за сувенири. 

Ако посетувате со деца, важно е да имате мапа при рака затоа што не сакате да шетате наоколу без план и да се уморите. 

Ви препорачуваме да го погледнете и ова водич за посетители пред вашата посета.

Популарни атракции во Париз

# Ајфеловата кула
# Arc de Triomphe
# Музеј на Лувр
# Палатата на Версај
# Дизниленд во Париз
# Музеј д'Орсеј
# Помпиду центар
# Нотрдам
# Пантеон
# Катакомби во Париз
# Опера Гарние
# Кула Монпарнас
# Пикасо музеј
# Свети Шапел
# Крстарење со реката Сена
# Крстарење за вечера во Сена

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Париз