Почетна » Даблин » Обиколки на гробиштата Гласневин

Гробиштата Гласневин - тури, музеј, кулата О'Конел, часови, што да се види

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Даблин

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.8
(175)

Гробиштата и музејот Гласневин се наградувана атракција во Даблин и добива повеќе од половина милион посетители годишно.

Туристите го посетуваат Гласневин за да слушнат фасцинантни приказни за погребаните на Гробиштата, да ја видат неверојатната колекција на статуи и надгробни споменици и да ја разберат историјата на модерна Ирска.

Тоа е едно од најубавите и историски значајни локалитети во целата земја.

Во оваа статија, споделуваме сè што мора да знаете пред да ја резервирате турнејата на гробиштата Гласневин.

Како да стигнете до гробиштата Гласневин

Гробиштата Гласневин се наоѓаат на патот Финглас, 2.5 км (1.5 милји) од центарот на градот Даблин.

Автобус до Гласневин

Автобуските броеви 4, 9, 40, 83 и 140 можат да ве однесат до музејот на гробиштата Гласневин.

Ако патувате од центарот на градот Даблин, качете се во еден од овие автобуси од Улицата О'Конел.

Има автобус на секои 8 до 10 минути. 

Со хоп-он хоп-оф автобус

Можете исто така да го користите туристичкиот автобус Даблин Хоп-Он Хоп-Оф за да стигнете до гробиштата Гласневин.

Помеѓу Разглед на градот со автобус   Големи автобуски тури со отворен врв, ги препорачуваме вторите поради нивната подобра оценка. 

Во Даблин, овие автобуси HOHO обично започнуваат во 9 часот и продолжуваат до 6 часот. Со многу тренери, фреквенцијата е на секои 15-20 минути.

Автомобил до Гласневин

Паркингот на гробиштата Гласневин има 80 слотови за автомобили и шест за автобуси. 

Вообичаено, нема недостиг на места за паркирање бидејќи веднаш од другата страна на патот е паркингот Сент Пол.

Имаат уште 40 места, од кои четири се резервирани за лица со посебни потреби.

Цената за паркирање е 2 евра на час.

До Гласневин со воз

Системот за брз транзит на подрачјето на Даблин (DART) е електрифицирана железничка мрежа за патници што ги опслужува крајбрежјето и центарот на градот Даблин. 

Драмкондра е станицата DART најблиску до гробиштата. 

Брзо пешачење од 20 минути може да ви помогне да го покриете растојанието од 1.6 км (1 милја) од станицата до гробиштата.

Драмкондра до гробиштата Гласневин

Вратете се на почетокот


Часови на гробиштата Гласневин

Од 1 април до 30 септември, гробиштата Гласневин се отвораат во 10 часот и се затвораат во 6 часот секој ден, а од 1 октомври до 31 март продолжуваат да се отвораат во 10 часот, но се затвораат рано во 5 часот. 

Исклучителни тајминзи

На неколку дена во годината, Гласневин следи различни работни часови - 

Денот на Свети Патрик: 10 сум да 6 часот
Велигденски Понеделник: 10 сум да 6 часот
Први Мај: 10 сум да 6 часот
Јунски празници: 10 сум да 6 часот
Августовски празници: 10 сум да 6 часот
Октомвриски празници: 10 сум да 5 часот

Секоја година, Музејот на гробиштата Гласневин останува затворен три дена - Нова Година (1 јануари), Божиќ (25 декември) и Денот на Свети Стефан (26 декември). 


Вратете се на почетокот


Колку време трае гробиштата Гласневин

На посетителите им требаат најмалку два часа за да ги истражат гробиштата Гласневин - деведесет минути за јавна пешачка обиколка на Гробиштата и приближно триесет минути за да го истражат музејот Гласневин. 

Ако планирате да се искачите на кулата О'Конел, ќе ви треба уште половина час.

Некои посетители се познати по тоа што со часови шетаат по зеленилото на гробиштата за да уживаат во прекрасните глетки. 


Вратете се на почетокот


Обиколки на гробиштата Гласневин

Бидејќи гробиштата Гласневин се огромни (124 хектари!) со многу гробови, украсни скулптури, келтски крстови и прекрасни цвеќиња и дрвја, турата со водич е најдобриот начин за истражување на оваа туристичка атракција. 

Дури и кога посетителите не ја знаат ирската историја, добро обучените водичи ткаат толку добра приказна што станува искуство од светска класа за секого.

Погледнете го видеото за да добиете чувство за тоа што да очекувате на турнејата на гробиштата Гласневин - 

Гробиштата Гласневин нуди два вида тури - 

 1. Турнеја по општа историја
 2. Интересна турнеја на мртвите

Влезот во Музејот на гробиштата Гласневин е дел од двете овие тури. 

Искачувањето на кулата О'Конел не е дел од овие тури, но додека резервирате билети за турнеја, можете да го вклучите искачувањето на кулата со плаќање малку дополнително. 

Бидејќи и двете тури се темпирани, мора да стигнете до рецепцијата на гробиштата најмалку 15 минути пред тоа.

Ние ги објаснуваме двете тури подетално подолу - 

Општа историска турнеја

Повеќе од 95% од посетителите се одлучуваат за турнејата по општа историја, што ја прави најпопуларната турнеја на гробиштата Гласневин. 

За време на оваа 90-минутна турнеја, водичот ве води до гробовите на луѓето кои го обликувале текот на ирската историја. 

Еве некои од најважните моменти на турнејата - 

 • Криптата на О'Конел, ирскиот политички лидер
 • Погребот на Мајкл Колинс, најпознатиот гроб на гробиштата
 • Републиканскиот заговор, каде што се закопани борци или членови на разни ирски републикански организации 
 • Гробови на Џејмс Ларкин, Мод Гон, Грејс Гифорд и многу други познати ирски фигури
 • Повторно прикажување на познатиот говор на Падраг Пирс (Видео) испорачана во 1915 година на гробот на Џеремаја О'Донован-Роса. Оваа реконструкција се случува на истото место секој ден во 2.30 часот.

Ова искуство е секојдневна турнеја и мора да изберете од два слота – 11.30 часот или 2.30 часот. 

Можете да ја надградите турнејата по општа историја и да додадете искачување на кулата О'Конел, што е искуство од половина час. 

Цена на билетот (без искачување на кулата)

Билет за возрасни (од 18 до 64 години): 14.5 евра
Билет за сениори (65+ години): 12 евра
Детски билет (од 5 до 17 години): 12 евра
Студентски билет (со важечка лична карта): 12 евра

Цена на билетот (со искачување на кулата)

Билет за возрасни (од 18 до 64 години): 22 евра
Билет за сениори (65+ години): 17 евра
Детски билет (од 5 до 17 години): 17 евра
Студентски билет (со важечка лична карта): 17 евра

Цена на билетот (Семејство од 2 возрасни и 2 деца): 40 евра

Мртва интересна турнеја

За време на оваа турнеја, нема да ги посетите гробовите на познатите ирски политичари или револуционери, туку, наместо тоа, проверете ги погребните места на помалку познати луѓе кои живееле извонреден живот. 

Оваа турнеја е идеална за посетителите кои веќе биле на „Генералната историска турнеја“ или за оние кои сакаат да добијат алтернативен поглед на различното наследство што го нуди најголемите гробишта во Ирска. 

Најдобрите моменти на оваа турнеја се: 

 • Гробот на човекот кој го отвори Сиднејскиот пристанишен мост – кога не требаше
 • Местото за погребување на жената која починала еднаш, но била закопана двапати
 • Гробницата која ги чуваше тајните на ИРА за време на Војната за независност
 • Истражување на скулптурата, симболиката, архитектурата на Гласневин, што го прави ирската уметничка галерија на отворено

Мртвата интересна турнеја е достапна само за викенди и празници и започнува во 1 часот. 

Овој билет добива и 10% попуст во Tower Cafe.

Цена на билетот (без искачување на кулата)

Билет за возрасни (од 18 до 64 години): 14.5 евра
Билет за сениори (65+ години): 12 евра
Детски билет (од 5 до 17 години): 12 евра
Студентски билет (со важечка лична карта): 12 евра

*Доколку сакате, можете да резервирате искачување на кулата на местото на одржување.


Вратете се на почетокот


Гробиштата Гласневин слободен влез

Ако имате Даблин пас, можно е бесплатно да се истражи Музејот и да се оди на турнеја со водич на гробиштата Гласневин.

Бесплатен влез на гробиштата Гласневин со Даблин пас

За која турнеја ќе се одлучат посетителите - турнеја по општа историја или турнеја за интересни мртви - тие се придружуваат бесплатно. 

Носителите на Dublin Pass добиваат и 10% попуст во кафулето Tower.

Покрај гробиштата Гласневин, оваа градска карта во Даблин ви овозможува бесплатен влез во 32 други атракции во градот.


Вратете се на почетокот


Што да се види на гробиштата Гласневин

Има многу уникатни атракции што може да се видат на распространетите гробишта Гласневин. 

Музеј на гробиштата Гласневин

Музејот на гробиштата Гласневин има добиено бројни награди.

Има три постојани изложби, кои сите посетители можат да ги истражуваат - 

Град на мртвите

Изложбата Градот на мртвите ја раскажува историјата на гробиштата. 

Градот на мртвите на гробиштата Гласневин

Додека ја истражувате оваа изложба, ќе дознаете за луѓето закопани на гробиштата, што поседувале и што им било свето и драго. 

Посетителите учат и за огромната архива, која датира од 1800-тите, што ја одржува Glasnevin Trust.

Не пропуштајте го делот за грабеж на гробови, кој некогаш беше доста распространет во градот.

„Религискиот ѕид“ ги прикажува различните верувања што секоја религија ги има за концептот „после живот“. 

Во галеријата Milestone се сместени специјални изложби за клучните историски личности од Ирска, почнувајќи од Даниел О'Конел, кој е познат и како „Ослободувачот“.

Интерактивен времеплов

Интерактивната временска линија долга 10 метри (33 стапки) е дел од галеријата Milestone и беше лансирана во 2009 година.

Интерфејсот на Timeline им овозможува на посетителите да пребаруваат низ избор од 200 влијателни личности во историјата на Ирска. 

Допирањето на една од личностите ви дава кратка биографија, по што можете да дознаете повеќе за нив со читање на целосната биографија.

Галеријата „Проспект“ има многу фотографии од најпознатите погреби и историски настани на гробиштата Гласневин. 

Исто така, ќе можете да видите погребни споменици и историски гробови.

Кулата О'Конел

Кулата О'Конел е почит на Даниел О'Конел, ирскиот политички лидер од првата половина на 19 век. 

Стоејќи на 55 метри (180 стапки), таа е највисоката тркалезна кула во Ирска.

Кулата О'Конел на гробиштата Гласневин
Беа потребни 16 месеци за да се изгради O' Connell Tower по цена од 18,000 фунти, што е еквивалент на 15 милиони евра денес. Слика: Thesun.т.е

Во 1971 година, бомба детонираше во основата на кулата, по што таа беше затворена. По децении, култната знаменитост повторно беше отворена за јавноста во април 2018 година.

Денес, Кулата е домаќин на изложба која го раскажува животот на Даниел О'Конел и историјата на величествената кула изградена во негова чест.

Посетителите можат да резервираат искачување на оваа кула, што трае приближно 30 минути. Скокни во делот за билети

Откако ќе се искачите на 198-те скали и ќе го достигнете врвот, можете да уживате во прекрасните погледи на гробиштата Гласневин, градот Даблин, Виклоу и Ирското Море.

Важно: На децата помлади од 8 години не им е дозволено да се качуваат на кулата О'Конел. Возрасен мора постојано да ги придружува децата на возраст од 8 до 12 години. 

Гробот на Мајкл Колинс

Мајкл Колинс беше ирски револуционер и главна сила во ирската борба за независност од почетокот на 20 век.

Тој беше убиен во август 1922 година и погребан на овие гробишта. 

Мајкл Колинс е најпосетуваниот гроб во Гласневин.

Крстот на жртвата

Крстот на жртвувањето е воен споменик на Комонвелтот дизајниран во 1918 година од Сер Реџиналд Бломфилд за Комисијата за воени гробови на Комонвелтот. 

Како практика, овој споменик е присутен на воените гробишта на Комонвелтот кои содржат 40 или повеќе гробови на војници. 

Крстот на жртвата беше откриен на гробиштата Гласневин во јули 2014 година и оттогаш стана атракција. 

Гробари паб

Пабот GraveDiggers на Џон Кавана
После толку години, и денес некој повремен гробар ќе паднеше по литар! Слика: Гробари на ФБ

Овој паб е основан од Џон Каванаг во 1833 година и е вграден во ѕидот на гробиштата Гласневин, на живописниот плоштад Проспект.

Во текот на вековите, гробари доаѓале во овој паб по неколку литри и малку храна по напорното копање ноќе. 

Денес, пабот Џон Кавана, кој исто така се нарекува „Гробари паб“, го води седмата генерација на Кавана, а туристите влегуваат за да го почувствуваат старото. 

Националните ботанички градини

Националната ботаничка градина е градина од 19.5 хектари сместена помеѓу гробиштата Гласневин и реката Толка, каде што е дел од поплавната рамнина на реката.

Од гробиштата Гласневин, можете да стигнете до Ботаничката градина на прошетка. 

Врската за поврзување е по ѕидот на далечната страна на гробиштата Гласневин, влезот на плоштадот Проспект.


Вратете се на почетокот


Кафе кафе

Кафето Тауер во Гласневин е познато и како порта помеѓу гробиштата Гласневин и Националните ботанички градини.

Отворен е секој ден од 9.30 до 5 часот и нуди појадок, брзи гризења, брза храна итн. Мени за преземање

Ресторанот е достапен за инвалидски колички, а посетителите избираат да вечераат или да одат надвор.

Иако капацитетот на ресторанот е 70, тој станува малку преполн за време на ручек.

Совет: Некои туристи веруваат дека храната е скапа во кафето Тауер.


Вратете се на почетокот


Факти за гробиштата Гласневин

1. Од отворањето на гробиштата Гласневин во 1832 година, таму се погребани (погребани) повеќе од еден и пол милион луѓе. Пред Гласневин, ирските католици немале гробишта на кои би ги погребале своите мртви.

2. Музејот на гробиштата Гласневин е отворен во 2010 година и е првиот музеј на гробишта во светот. 

3. Гробиштата Гласневин се дом на една од најголемите колекции на келтски крстови во светот. Келтските крстови се единствени на два начина - тие имаат прстен од камен што ги опкружува краците на самиот крст, а Христос се прикажува во центарот на камениот круг.

4. Гробиштата Гласневин се официјално познати како Гробишта Проспект. Ова гробиштата се опкружени од повеќето страни со град наречен Проспект.

5. Марија Хигинс била погребана двапати на гробиштата Гласневин. Првиот пат кога беше „погребана“ како дел од шемата за да го добие своето наследство, а нејзиниот ковчег имаше само тули и песок. Вториот погреб се случи многу години подоцна кога таа всушност почина. 

6. Отец Френсис Браун, личноста поради која знаеме како изгледал Титаник е погребана на гробиштата Гласневин. Непосредно пред да исплови, отец Фрањо направи многу фотографии од бродот за крстарење, неговиот екипаж и патниците. 

7. Во 1911 година, еден од чуварите на гробиштата Гласневин забележал нешто шарено во дрвјата и за да го исплаши, пукал во општ правец. За среќа, една убава птица паднала на земја со тап. Истиот ден, еден човек се јави на гробиштата прашувајќи дали некој ја видел неговата многу вредна и ретка ара. Кога дознал што се случило, ги тужел Гробиштата за 100 фунти.

8. 1890 година беше година на Ирците на Вимблдон (иако тогаш Ирска беше дел од Велика Британија). Таа година, ирските тениски ѕвезди ги освоија титулите за дамски сингл, машки сингл и машки двојки. Френк Стокер беше победник на титулата во двојки за мажи заедно со Џошуа Пим, и тој ќе продолжи да победи уште еднаш во 1893 година. 

9. Во 1879 година, влезот на гробиштата Гласневин бил преместен од плоштадот Проспект на патот Финглас. Пред да го поместат пристапот, морале да го купат целото земјиште спроти гробиштата бидејќи не сакале ниту еден бизнисмен да отвори кафеана. Гробиштата веќе се соочуваа со проблеми со тоа што ожалостените доцнеа на погребите и слетаа пијани. 

10. На овие гробишта е погребан отец Мајкл Морисон, човекот кој беше сведок на ослободувањето на концентрациониот логор Берген-Белсен. За време на неговиот престој во кампот, тој беше сведок на неверојатни ужаси, вклучувајќи канибализам и масовни гробници. Тој ја пропушти средбата со Ана Франк во кампот за неколку недели.

11. За време на ирската војна за независност, ИРА користела ковчег во свод на гробиштата Гласневин за да го складира своето оружје. Тие мораа да ја преселат поранешната станарка Ен Хоџенс за да направат простор за пушките.

12. Во 1932 година, Сиднејскиот пристанишен мост бил подготвен за инаугурација, а еден локален австралиски политичар бил избран да ги направи почестите. Но, Ирецот Френсис де Грот чувствував дека само член на британското кралско семејство мора да го отвори мостот за јавноста. Вознемирениот и лут де Грот ја облече армиската униформа, позајми коњ и се вклопи во почесната коњаничка гарда. Во вистинската прилика, тој го извади мечот, се нафрли кон црвената лента и го пресече, цело време извикувајќи: „Го прогласувам овој мост отворен во името на пристојниот и угледен народ на Нов Јужен Велс!“ 

Де Грот беше погребан на овие гробишта во Даблин.  

# Гинисовата Магацин
# Замокот Малахид
# Музеј на ирско виски
# Дестилерија Џејмсон
# Телинг дестилерија

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Даблин