Почетна » Париз » Што има внатре во Версајскиот дворец

Внатре во Версајската палата - што да очекувате на турнеја

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.9
(193)

Версајскиот дворец беше една од најголемите кралски резиденции во светот сè додека Француската револуција во 1789 година го принуди Луј XVI да се упати кон Париз.

На својот врв, околу 10,000 кралски членови, аристократи и слуги живееле во 2,300 соби во Версајската палата.

Распространет на 63,154 квадратни метри, најзначајното достигнување во француската уметност од 17 век.

Во оваа статија споделуваме преглед на ентериерите на Версајската палата, за да знаете што да очекувате кога ќе ја посетите палатата.

Распоред на имотот во Версај

Имотот Версај се простира на 800 хектари и се состои од три дела - Палатата на ВерсајВерсајски градини, и Trianon Estate.

Распоред на имотот во Версај
Врвен поглед на имотот во Версај.

Посетителите на кратки тури истражете ја палатата во Версај, прошетајте низ градините и вратете се во Париз.

Посетителите на а еднодневна посета до Версај имаат време да го истражат и имотот на Тријанон.

Имотот на Тријанон бил интимен простор изграден од кралевите за да избегаат од дворскиот бонтон на палатата.

Се состои од две мали палати - Гранд Тријанон и Петит Тријанон, Хамлет на кралицата и многу украсни градини.

Бидејќи атракцијата е 20 километри (12 милји) надвор од Париз, повеќето посетители резервирајте патувања со автобус или воз за да стигнете до Версајската палата.


Вратете се на почетокот


Што да се види во палатата Версај

Има што да се види внатре во палатата Версај.

Повеќето од посетителите поминуваат 2 до 3 часа во истражување на ентериерот на екстравагантната француска палата.

Ако не планирате да резервирате турнеја со водич низ Версај, не заборавајте да го земете бесплатниот аудио водич на влезот. Секоја од собите детално ја објаснува.

Во текот на летните месеци, Палатата е исклучително преполна, па затоа помага да се знае кои соби да се видат и што да се пропушти.

Еве листа на што да очекувате во Версајската палата -

Визуелна приказна: 14 совети кои мора да ги знаете пред да ја посетите Версајската палата

Сала на огледала

на Сала на огледала, најпознатата просторија во Версајската палата, била изградена како последователна мисла.

Ја замени големата тераса и неколку соби и од становите на кралот и кралицата.

Никој не влегува во Версајската палата и не излегува без да ја види Салата на огледалата.

Тоа е можеби најубавата соба на целиот свет.

Воената соба

Мајстор архитект Хардуин Мансарт почнал да ја гради Воената соба во 1678 година.

Уметникот Ле Брун го насликал таванот, прикажувајќи ги победите на Франција.

Неговите слики оддадоа почит на воените победи, кои доведоа до мировните договори во Нијмеген.

Декорацијата на Воената соба беше завршена до 1686 година.

Собата на мирот

Собата за мир е точно симетрична со воената соба.

Овде, уметникот Ле Брун го украси таванот со придобивките од мирот што Франција го донесе во Европа.

Првично, оваа соба се сметаше за дел од апартманите на Квинс.

Меѓутоа, со текот на времето, оваа соба стана додадена на апартманот на State Apartments.

Галерија на големите битки во Версај
Слика: Chateauversailles.fr

Галеријата на битките е една од најпреполните внатрешни простории на Версајската палата.

Го опфаќа речиси целиот прв кат на јужното крило на палатата и прикажува речиси 15 века француски воени успеси.

30-те плус слики кои ги украсуваат ѕидовите на оваа соба, ги осветлуваат ентериерите.

Кингс Стејт апартмани

Оваа група од седум соби се користела за да бидат домаќини на официјалните церемонии на францускиот крал.

Во овие простории чекаа посетители кои сакаа да се сретнат со кралот и неговото семејство.

Тие можеа да споделат збор или да положат белешка додека кралските членови ги преминуваа овие простории на пат кон капелата.

Собата на Херкулес

Соба Херкулес во палатата Версај
Слика: Chateauversailles.fr

Собата Херкулес била последната просторија што ја изградил кралот Луј XIV.

Собата на Херкул некогаш била капела на палатата.

Додека работата на собата Херкулес беше завршена рано, внатрешната декорација не беше завршена дури во 1736 година.

На Франсоа Лемојн му требаа четири години да го наслика таванот на кој е прикажана Апотеозата на Херкулес.

За да ви дадам идеја за размерите на оваа слика - има 142 луѓе во неа.

Работата му нанесе толку голем данок на Лемојн што една година подоцна, тој изврши самоубиство.

Салата на изобилството

Кога кралот ги собрал нивните дворјани и другите посетители во државните апартмани, Салата на изобилството служела како соба за освежување.

Имаше многу кафе, вина и ликери за консумирање.

Бидејќи кралот ги чувал своите љубопитници во оваа соба, таа често добива и други прекари - Кабинет на љубопитности и Соба на реткости.

Собата на Венера

Заедно со собата Дијана, собата на Венера исто така делуваше како еден од главните влезови во државните апартмани.

Ле Бурн и овде го обои таванот. Ентериерите на оваа соба светат, благодарение на Венера прикажана на покривот како Божица на љубовта.

За време на вечерните собири, собата на Венера ги исполнуваше масите со свежо цвеќе и ретко свежо овошје како портокали и лимони.

Собата Дијана

Врвот на оваа соба е божицата на ловот и сестрата на Аполон на таванот.

Како и собата на Венера, собата Дијана служеше како лоби на државните апартмани.

За време на вечерните собири со внатрешниот круг, оваа соба се удвои како соба за билијард.

Собата на Марс

Собата на Марс го означи почетокот на приватните апартмани на кралот.

Исто така, се нарекуваше и користеше како чуварска соба.

Не е ни чудо што внатрешноста на оваа соба е посветеност на богот на војната.

На таванот од собата на Марс, Клод Одран го насликал Марс на кочија влечена од волци.

Кога ќе ја посетите оваа соба, не пропуштајте го корнизот.

Бидејќи темата на собата е војна, корнизот е украсен со различни шлемови и воени покривки.

Меркур соба

Меркур соба во палатата Версај
Слика: Chateauversailles.fr

Меркур соба била позната и како „спална соба“.

Ентериерите на оваа соба во Версајската палата беа многу украсени, но Луј XIV мораше да ги стопи за да ја финансира војната на Лигата на Аугсбург.

Кога умре Луј XIV, неговото тело беше изложено во оваа соба осум дена - од 2 до 10 септември 1715 година.

Собата Аполо

Аполо соба беше церемонијална соба на суверенот.

Од 1682 година па наваму, собата Аполо се користела како просторија за тронот.

Од Кралот Луј XIV го усвои симболот на Сонцето, таванот на оваа соба беше посветен на Аполон, Богот на Сонцето.

Меѓутоа, во 1689 година, познатиот сребрен трон на Луј XIV бил стопен за да се плати за војна, а позлатените столчиња се удвоиле како престоли.

И собата Аполо престана да се користи како соба на тронот.

Кралската опера 

Архитектот Анж-Жак Габриел ја дизајнираше Кралската опера, која беше инаугурирана во 1770 година.

Иако беше најголемата концертна сала во Европа (во тоа време), таа беше повеќенаменска сала. Може да се користи како театарска сала, сала за бал, сала за гозби итн. 

Во конфигурацијата на сала за бал, таа е долга 45 метри (147 стапки).

Со текот на годините, тој беше домаќин на прослави, емисии и парламентарни дебати.

Кралска спална соба

Креветната комора на кралот е огромна просторија во центарот на источната фасада на палатата.

Се користел неколку пати во денот, вклучително и кога кралот сакал да вечера приватно или кога примал блиски дворјани или амбасадори.

„Станувањето“ и „легнувањето“ на кралот исто така беа церемонијални. 

Самиот Луј XIV ги избрал четирите слики што го украсуваат ѕидот.

Апартмани на кралицата

Апартманот на кралицата е сличен по распоред на станот на кралот.

Апартманите на кралицата се состојат од спалната соба на кралицата, собата на благородниците, предкомората до кралската маса и гардата на кралицата.

Апартмани на кралицата во палатата во Версај
Спална соба на кралицата во палатата Версај. Слика: Chateauversailles.fr

Специјалната соба е најклучната просторија во становите и токму тука кралицата го поминувала поголемиот дел од своето време.

Таа спиела овде, главно со кралот, а преку ден се среќавала со своите гости.

Приватните соби на Марија-Антоанета

Покрај нејзините државни станови, кралицата имала и приватни соби за нејзина лична употреба. Кралицата, исто така, ги покани своите дами во чекање во овие одаи. 

Овие соби беа уредени со големо внимание и многупати преуредени според промените во вкусот на нивните станари.

Кралската капела

Кралската капела која стои во палатата Версај е петта што е изградена во просториите. 

Кралската капела во Версајската палата
Богато украсен таван на Кралската капела во Версајската палата. Слика: Chateauversailles.fr

Капелата е инспирирана од готската архитектура и е посветена на Сент Луис, заштитникот на кралот.

Секој ден во 10 часот, капелата беше домаќин на мисата на кралот, на која присуствуваа кралскиот дом, офицерите и пошироката јавност. 

Соби за крстоносните војни

Оваа збирка од пет соби ја раскажува приказната за осум главни крстоносни војни помеѓу крајот на 11 и крајот на 13 век. 

Собите со крстоносните војни го постигнуваат ова раскажување преку 125 слики од француски мајстори уметници како Делакроа, Гране, Блондел, Ларивиер, Шњец, Сињол, Одиер итн. 

Вратата на Родос, двокрилна врата во доцно готски стил, која датира од 1512 година, е еден од најважните експонати во овие простории. 

Препорачано четиво: Историја на Версајскиот дворец

The Empire Rooms

13-те соби на империјата се посветени на Наполеон Бонапарта, кој дојде на власт по Француската револуција. 

Собите на империјата беа обид на кралот Луј-Филип да ја добие поддршката од поранешните членови на Империјата и наклонетоста на бонапартистичкото мислење.

На крајот на краиштата, тој го следеше Наполеон I до тронот. 

Собите ја прикажуваат секоја година и секоја кампања на младиот артилериски офицер кој верувал во својата „среќна ѕвезда“.

Собата за крунисување

Во 1833 година, кралот го посветил големиот простор до кралските станови на славата на Наполеон Бонапарта. 

Со текот на годините, го доби името „Соба за крунисување“.

Крунисувањето на Наполеон во палатата Версај
Слика: Colourmylearning.com

Две масивни слики ја красат оваа соба - Крунисувањето на Наполеон   Дистрибуција на стандардите на орелот.

Големата комуна

Во 1682 година, кога францускиот крал одлучил трајно да го има својот двор во Версај, му биле потребни повеќе слуги и споредни офицери.

Големата заедница е изградена за да се смести дополнителната работна сила и денес сè уште содржи некои мошти од 17 век. 

Зградата од шест ката содржела кујни, трпезарии, станови, канцеларии и капела.

Препорачано четиво: Факти за Версајскиот дворец


Вратете се на почетокот


Како да влезете во Версајската палата

Од ноември до март, во првата недела од секој месец, влезот во палатата Версај е бесплатен.

Во текот на целата година, посетителите помлади од 18 години, жителите на ЕУ под 26 години, наставниците во училиштата со пропусница и посетителите со посебни потреби со негувател можат да влезат бесплатно. Треба да стигнете до влезот со валидна лична карта.

Сите други посетители мора да имаат а Билет за палатата Версај да влезе во Имотот. 

Аудио водич на единаесет јазици е дел од цената на билетот.

Постојат многу видови билети од кои можете да изберете - 

на најевтиниот билет за Палатата на Версај чини 20 € за возрасен (18+ години). Ви овозможува да влезете и да ги истражите и палатата и градините. 

на најпопуларниот билет за палатата Версај чини 22 евра и ви дава пристап до сè во имотот во Версај - палатата, градините и палатите Трианон.

на билет за целосен пристап вклучувајќи пристап до фонтански шоуа или музички градини, е по цена од 59 евра.

на Билет за турнеја во Версај со водич, кој ви нуди стручен локален водич кој ќе ве однесе наоколу, чини 55 евра по лице.

Карти за Версај + превоз од Париз

Со оглед на тоа што Версајската палата е 20 километри (12 милји) надвор од Париз, многу туристи резервираат тури кои вклучуваат транспорт во двата правци. 

Можете или да одите со тренерска турнеја до Версај или со воз. Ги наведуваме нашите омилени тури од Париз до Версај -

Тип на турнеја транспорт цена
Половина ден, самостојно Автобус €85
Цел ден, самоводени Автобус €75
Цел ден, водени Автобус 2100 € (група од 8)
Половина ден, водени Воз €90

Влезете во Версајскиот имот бесплатно

- Passlib е популарна картичка за попуст што ви овозможува бесплатно патување со париските трамваи и метро и бесплатен пристап до повеќе од 50 атракции.
- Париз музеј во Париз е поевтин, но подеднакво ефикасен за заштеда на пари.

Популарни атракции во Париз

Ајфеловата кула Музеј на Лувр
Палатата на Версај Дизниленд во Париз
Музеј д'Орсеј Пантеон
Помпиду центар Arc de Triomphe
Свети Шапел Нотрдам
Крстарење со реката Сена Зоолошката градина во Париз
Катакомбите во Париз Опера Гарние
Пикасо музеј Кула Монпарнас
Grand Palais Immersif Аквабулевар
Консиержерија Музеј на восок на Гревин
Големата галерија на еволуцијата Шато де Фонтенбло
Музејот „Каи Бранли“. Хотел де ла Марин
Шато де Шантили Bourse De Commerce
Thoiry ZooSafari Фондацијата Луј Витон
Лес Невалиди Jardin d'Acclimatation
Музеј Жакмарт-Андре Менажерија на Jardin des Plantes
Музеј де l'Orangerie Музејот Мармотан Моне
Гробиштата Пер Лашез Парк Астерикс
Латински рај Париски аквариум
Дали Париз Лудиот коњ Париз
Музеј Роден Чоколаден музеј
Море Живот Аквариум Светот на Банкси Експо

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Париз

Оваа статија е истражувана и напишана од

Оставете коментар