Почетна » Берлин » Билети за зградата на Рајхстагот

Рајхстаг – билети, цени, попусти, турнеи во Германија, посета на куполата на Рајхстаг

Планирате одмор? Дознајте го најдобри хотели за престој во Берлин

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.9
(196)

Зградата на Рајхстаг е местото каде што седи германскиот парламент во Берлин. 

Секоја година околу 3 милиони туристи се упатуваат во светски познатиот Рајхстаг за да ја откријат неговата архитектура, историја и симболика.

Во оваа статија, споделуваме сè што мора да знаете пред да ги купите вашите билети за Рајхстаг.

Што да очекувате во Рајхстаг

Постојат два начини да се истражи Рајхстагот во Берлин.

Некои туристи го гледаат панорамскиот поглед на Берлин од стаклената купола на Рајхстаг или седнуваат и го гледаат Бундестагот во акција.

Други одат на надграденото искуство каде што покрај куполата на зградата на Парламентот, поминуваат време и во ресторанот на покривот на Рајхстаг наречен Käfer.

Кафер во Бундестагот е единствениот јавен ресторан во светот во зградата на парламентот.

Тури во РајхстагЈазикцена
Обиколка на пленарна комора, купола и владина областИнж и Гер€ 15
Рајхстаг, Пленарна комора, Купола и владина турнејагермански€ 14
Обиколка на владиниот кварт и посета на куполата во Рајхстаггермански€ 15
Тури + ресторан во Рајхстагменицена
Аперо кај Кефер во куполата на РајхстаготВиди€ 35
Појадок на покривот во Кафер + купола РајхстагВиди€ 31
Ручек во ресторанот на покривот KäferВиди€ 60
Вечера на покривот во ресторанот KäferВиди€ 104

Ако не сакате да се качите на куполата на Рајхстагот, можете да резервирате Обиколка на владиниот округ, канцеларијата и Рајхстагот каде што ја истражувате формата на германскиот парламент надвор.

Најдобро време за посета на Рајхстаг

Најдобро време за посета на Рајхстаг е во работниот ден со добро време за да можете да ја избегнете гужвата и да уживате во прекрасните глетки на Берлин. 

Некои туристи веруваат дека самракот е најдобро време да се биде во зградата на Рајхстагот бидејќи може да се види зајдисонцето над градот Берлин и да се ужива во осветлената стаклена купола.

Колку време трае Рајхстагот?

На повеќето туристи им требаат околу 75 минути за да го истражат Рајхстаг Берлин и неговата купола. 

Ова влијае на безбедносната проверка, времето поминато при подигање на аудио водичите, одење по наведната рампа за да се качите на стаклената купола и времето на отворената тераса.

За време на викендите и празниците, можеби ќе ви треба дополнителен половина час за да се движите низ толпата. 

Резервирајте однапред за да заштедите време

Доколку резервирате еден од Обиколки на Рајхстагот што ги споделивме подолу, можете директно да влезете. 

Во спротивно, мора да се регистрирате пред зградата на Парламентот и да добиете време по два часа. 

За време на шпицот, сите слотови за истиот ден се земаат рано во текот на денот. 

Така, посетителите кои се регистрираат за нивната обиколка на куполата на Рајхстагот на местото на одржување завршуваат два часа повеќе чекајќи да пристигне нивното време.

Посета на Рајхстаг - регистрацијата е задолжителна

Германскиот Бундестаг воведува строги безбедносни мерки, поради што се бараат целосните имиња и датумите на раѓање на сите гости најмалку 24 часа однапред. 

Овие податоци се доставуваат до полиција и обезбедување и се добива дозвола. 

Затоа, доколку планирате да го посетите Рајхстагот во Германија, подобро е однапред да резервирате некоја од турите или билетите. 

Кога однапред резервирате турнеја, туристичкиот агент ја регистрира вашата посета кај службениците на зградата Рајхстаг и ги добива потребните дозволи. 

Ако не сте резервирале турнеја однапред, мора да ги споделите вашите целосни имиња и датум на раѓање и да се регистрирате на местото на одржување.

Регистрациите може да се направат во Сервисниот центар управуван од Службата за посетители во близина на зградата на Рајхстагот, веднаш до Берлинскиот павилјон на јужната страна на Шидеманштрасе. 

Центар за посетители на Рајхстаг
Центарот за посетители на Рајхстагот е веднаш пред зградата на Парламентот.

Ако има бесплатни слотови за тој ден, вашата посета на Рајхстаг Берлин ќе биде потврдена и можете да застанете во редот на влезот.

Во спротивно, нема да можете да се качите на куполата тој ден, но можете да се обидете за посетата следниот ден.

Оваа регистрација мора да се направи најмалку два часа пред времето на вашата посета. 

Односно, ако сакате да го посетите Рајхстаг во 4 часот, мора да се регистрирате во центарот за посетители најмалку до 2 часот.

Ова им овозможува на службениците да ги извршат неопходните безбедносни проверки пред вашата посета.

Идни посети

Доколку сакате, можете да се регистрирате за да ја посетите стаклената купола на зградата на Собранието во следните два дена. 

Во сервисниот центар не можете да резервирате посета повеќе од два дена однапред.

Тајмингот на сервисниот центар

Од април до октомври сервисниот центар на Рајхстагот е отворен од 8 до 8 часот, а од ноември до март е отворен од 8 до 6 часот. 

Билети за Рајхстаг

Постојат два вида билети за зградата на Рајхстагот што можете да ги резервирате. 

За кое искуство ќе се одлучите, подобро е однапред да ги купите билетите за зградата на Рајхстагот бидејќи тие ви помагаат да го добиете времето што го претпочитате и исто така да ги прескокнете линиите.

Рајхстагот прескокнете ги билетите на линијата
Бидејќи зградата на германскиот парламент е една од најпопуларните атракции во Берлин, привлекува многу туристи. Резервирањето на вашите билети за прескокнување на линијата на Рајхстагот однапред ви помага да заштедите 30 до 60 минути чекање во редот. Слика: Tourscanner.com

Разглед на Рајхстаг со водич

За време на обиколката со водич низ Рајхстагот, локален експерт ќе ве однесе низ берлинската парламентарна област и ќе ја посети комората и куполата на зградата.

Тоа е идеален начин да дознаете повеќе за историјата, архитектурата и политиката во срцето на политичкиот Берлин.

Повеќето тури со водич во Рајхстагот чинат околу 15 евра, а откако ќе се надминат, можете да се дружите кај куполата онолку долго колку што сакате. 

Ако преферирате англиска турнеја, одлучете се за Обиколка на пленарна комора, купола и владина област.

Ако преферирате германска турнеја, имате две опции - Рајхстаг, Пленарна комора, Купола и владина турнеја и Обиколка на владиниот кварт и посета на куполата во Рајхстаг

Рајхстаг купола и билети за ресторан

Кафер е единствениот ресторан на покривот во светот прикачен на зградата на Парламентот и отворен за јавноста.

Овој уникатен предлог ги прави овие билети за купола и ресторани најнезаборавниот начин за истражување на Рајхстагот.

Ресторан на покривот на Рајхстаг
Käfer е најдобриот ресторан на покривот во Берлин. Во позадина можете да ја видите куполата на Рајхстагот. Слика: Feinkost-kaefer.de

Покрај пристапот до стаклената купола на германскиот парламент и неговата отворена тераса, овие билети за ресторанот Рајхстаг резервираат и маса за вас во Käfer.

Во зависност од тоа кога сакате да ја посетите куполата Рајхстаг, можете да се одлучите од следниве искуства -

# Аперо кај Кефер во куполата на Рајхстагот
# Појадок на покривот во Кафер + купола Рајхстаг
# Ручек во ресторанот на покривот Käfer
# Вечера на покривот во ресторанот Käfer

Приватна обиколка на куполата на Рајхстагот

Ова е многу популарна турнеја со оценки од 4.7 од 5. 

Оваа тура започнува со тоа што ќе ги прескокнете линиите и ќе се упатите кон бројачот за Експресна безбедносна проверка. 

По 90-минутната приватна турнеја од локален водич, можете да се вртите околу Рајхстаг онолку долго колку што сакате. 

Приватниот водич го зборува вашиот претпочитан јазик, кој можете да го наведете при резервацијата.

Цена на турата

До двајца посетители: 195 евра
До четири посетители: 215 евра
До шест посетители: 225 евра

Ако ја сакате историјата, топло ви го препорачуваме ова Откријте пешачка турнеја во Берлин на англиски јазик.

Тури на Рајхстаг на германски

Разгледите со водич низ зградата на Рајхстагот на германски јазик се многу барани. 

Ова е првенствено затоа што многу туристи доаѓаат од земји како Австрија, Белгија, Луксембург, Швајцарија итн., каде германскиот е еден од официјалните јазици.

Подолу ги наведуваме најдобрите турнеи во Рајхстаг на германски -

Пешачка турнеја на Третиот Рајх и Студената војна

Ова е двочасовна, мала група пешачка турнеја која започнува од Бранденбуршката порта, го допира Берлинскиот ѕид и поминува низ зградата на Рајхстагот. 

Можете исто така да го видите Советскиот воен споменик, споменикот на убиените Евреи од Европа, зградата на Министерството за воздухопловство на Херман Геринг, контролниот пункт Чарли итн. 

Цена на турата

Билет за возрасни (од 26 до 65 години): 19 евра
Билет за сениори (66+ години): 17 евра
Младински билет (помалку од 25 години): 17 евра

Ако сте поголема група или големо семејство, проверете многу слично, но поевтино пешачење обиколка на просторот на германскиот парламент и посета на Рајхстаг. Чини само 15 евра по лице. 

Гувернерски округ, Рајхстаг со купола и пленарна посета на сала

Ова е фасцинантна тричасовна турнеја со водич за време на која германски локален жител ве води низ парламентарниот кварт во Берлин.

Има три врвни моменти од оваа турнеја во Рајхстаг. стигнуваш до - 

  • Влезете во зградата на Рајхстагот и истражете ја
  • Присуствувајте на 45-минутен говор за германската влада и за тоа како таа функционира, во салата на пленарните органи. Овој говор е на течен германски јазик.
  • Посетете ја стаклената купола на Рајхстаг и терасата на покривот 

Цена на турата

Билет за возрасни (17+ години): 15 евра
Студентски билет (од 16 до 25 години, со лична карта): 12 евра
Младински билет (од 12 до 16 години): 10 евра
Детски билет (од 3 до 11 години): 10 евра

Ако немате многу време, проверете го ова Турнеја за посета на Рајхстаг со Пленарна комора и купола што трае само два часа.

Кафер – ресторан Рајхстаг

Покривот на Рајхстаг е дом на ресторанот Käfer Dachgarten, каде посетителите можат да комбинираат појадок, ручек или вечера со прекрасен поглед на Берлин.

Или, исто така, можете да ги испробате понудите Appero од ресторанот и да се опуштите со коктел (или два) и неколку закуски. 

Рајхстагот во Берлин е единствената парламентарна зграда во светот со ресторан отворен за јавноста.

Сакате да знаете што да очекувате во ресторанот Рајхстаг? Проверете ги нивните менија - Мени Appero, Мени за појадок, Ручек мени Мени за вечера.

Тајмингот на ресторанот Рајхстаг

Ресторанот на покривот на Рајхстаг се отвора во две смени. 

Првата сесија е од 9 до 5 часот, а по двочасовна пауза повторно се отвора во 7 часот и се затвора на полноќ. 

Не можете само да влезете во овој ресторан - мора да резервирате маса однапред.

Посетителите кои имаат потврдена резервација можат да стигнат до ресторанот Кафер преку влезот долу и десно од Западниот портал (Запад Ц). 

Гостите можат да резервираат или појадок, ручек или вечера во ресторанот.

Резервирајте маса во Käferцена
Аперо кај Кефер во куполата на Рајхстагот€ 35
Појадок на покривот во Кафер + купола Рајхстаг€ 31
Ручек во ресторанот на покривот Käfer€ 60
Вечера на покривот во ресторанот Käfer€ 104

Рајхстаг бесплатно со Берлинската картичка за добредојде

Берлинската картичка за добредојде, достапна во 48-часовна, 72-часовна, 4-дневна, 5-дневна или 6-дневна опција, нуди ефективно средство за истражување на Берлин. 

Рајхстаг бесплатно со Берлинската картичка за добредојде

Покрај Рајхстаг, Берлинската картичка за добредојде ви овозможува и бесплатен влез во берлинската ТВ кула, музејот Пергамон, Мадам Тисо Берлин, Морски живот Берлин, музејот ДДР итн. 

Ако одлучите да ја користите вашата картичка за добредојде и да го проверите германскиот парламент, ќе треба регистрирајте ја вашата посета овде.

Оваа картичка за попуст добива и бесплатен превоз во Берлин. 

Аудио водич на Рајхстаг

Ако сакате да дознаете повеќе за зградата на германскиот парламент и неговата работа, можете да го испробате аудио водичот на Рајхстагот.

Веднаш штом ќе излезете од лифтот на врвот на зградата, можете да го земете вашиот комплет на еден од овие 11 јазици: германски, англиски, француски, шпански, италијански, полски, португалски, руски, турски, холандски и кинески. 

20-минутниот аудио водич споделува информации за зградата на Рајхстагот и неговата околина, Бундестагот, работата на Парламентот итн.

Аудио водичот трае 230 метри долга прошетка по наведната рампа, што ја поминуваат сите посетители додека ја истражуваат куполата на Рајхстагот.

Тоа е убава и лежерна прошетка, и нема да ви биде досадно затоа што ќе гледате нанадвор во глетките на Берлин. 

Прилагодени аудио водичи се исто така достапни за деца и лица со посебни потреби.

Аудио водичот не може да се изнајмува кога куполата на Рајхстагот е затворена.

Куполата на Рајхстагот

Куполата на Рајхстагот, позната и како купола на Бундестагот, е стаклена купола на врвот на зградата на Рајхстагот.

Масивната стаклена купола го симболизира повторното обединување на Германија, а нејзиниот уникатен дизајн ја направи истакнато обележје на германската престолнина. 

Дизајниран од архитект Норман Фостер, куполата на Рајхстагот 

Куполата Рајхстаг нуди фасцинантен поглед од 360 степени на Берлин, а кога посетителите ќе погледнат подолу, можат да ја видат дебатната комора на Бундестагот, германскиот парламент.

Оваа релативна позиција на народот и дебатната комора симболизира дека народот е над германската влада.

Посетителите стигнуваат до врвот на стаклената купола Рајхстаг со искачување на две челични, спирални спирални рампи долги 230 метри.

Закосена рампа на куполата на Рајхстагот
Косите рампи на куполата на Рајхстагот го олеснуваат качувањето нагоре и надолу за посетителите. Слика: AC Almelor

Огледаниот конус во центарот на куполата ја насочува сончевата светлина во зградата на Бундестагот на Бундестагот. 

Архитектот Фостер го воведе конусот за да испрати светлина во зградата и да ги намали емисиите на јаглерод.

Куполата на Рајхстагот ноќе

Постојат два вида посетители кои завршуваат со истражување на куполата на Рајхстаг откако ќе се стемни.

Туристи кои веќе ја виделе дневната хоризонта на градот од опсерваторијата на ТВ кулата во Берлин или Палубата за набљудување на Panoramapunkt и сега сакате да ги искусите нејзините ноќни светла.

А потоа, тука се и посетителите кои не резервирале однапред и на тој начин ги добиле само ноќните слотови.

Во секој случај, куполата Рајхстаг е осветлена ноќе и нуди фантастичен поглед на Берлин. 

Куполата на Рајхстагот осветлена ноќе
Куполата на Рајхстагот осветлена ноќе. Слика: Wikimedia.org

Иако Куполата е отворена до полноќ, последниот влез е во 10 часот. 

Како да стигнете до Рајхстаг

адреса: Platz der Republik 1, 11011 Берлин, Германија

Најдобро е да се возите со јавен превоз за да стигнете до Рајхстагот.

Истите билети важат за патувања со автобуси, S-Bahn, трамваи, U-Bahn (Метро) итн. 

Со воз (S-Bahn)

Во работните денови, S-Bahn започнува во 4.30 часот и продолжува до 1.30 часот. 

Во зависност од времето на денот, S-Bahn возовите сообраќаат во интервали од 5, 10 или 20 минути.

Може да се качите на возовите S1, S2, S25 или S26 и да се симнете во Берлин Бранденбургер Тор станица

Рајхстагот е на околу 650 метри (половина милја) од станицата, а растојанието можете да го пешачите за десет минути. 

Берлин Бранденбург Тор до зградата Рајхстаг

Со метро (U-Bahn)

Повеќето линии на U-Bahn работат од 4 часот наутро до 1 часот по полноќ.

Во текот на денот, подземјето патува во интервали од 5 минути, ноќе во интервали од 10 минути. 

Три линии на подземната железница застануваат во близина на Рајхстаг во Берлин - U55, U2 и U6.

На линијата U55, можете или да се симнете на Во Бундестагот or Берлин Бранденбург Тор.

У Бундестагот е 200 метри од германскиот парламент, додека станицата Бранденбург Тор е 650 метри (половина милја).

Локалните жители сметаат дека подземјето не е најдобриот начин да се дојде до парламентот на Рајхстагот.

Со автобус

Туристите имаат тенденција да претпочитаат автобус пред зградата на Рајхстагот, бидејќи тоа исто така им овозможува да го видат градот. 

Автобуската линија бр. 100 беше создадена по повторното обединување на Германија како прва автобуска линија што ги поврзува Источен и Западен Берлин.

Примарната цел на оваа рута беше да поврзете ги атракциите за разгледување градот има. 

Силно го препорачуваме автобусот број 100 за да стигнете до Бундестагот.

245 е другиот автобус што може да ве доближи до Парламентот.

Забелешка: Берлин добредојдена картичка може да се користи за патување во градските автобуси бесплатно. Исто така, добивате бесплатен влез во бројни атракции во Берлин, вклучувајќи ја и ТВ кулата. 

Часови на Рајхстагот

Куполата на зградата Рајхстаг и терасата на покривот се отворени од 8 часот наутро до полноќ. 

Последниот прием е во 9.45 часот. 

Кога е затворен Рајхстагот?

Парламентот на Рајхстагот се затвора поради работи за чистење и одржување на следните датуми - 

  • Од 16 до 20 март
  • Од 6 до 10 јули 
  • Од 13 до 17 јули
  • Од 21 до 25 септември
  • 19 до 23 октомври

Терасата на покривот и куполата на Рајхстаг остануваат затворени на 24 декември. 

На 31 декември, Рајхстагот се затвора рано во 4 часот. 

Пленарна комора на Рајхстагот

Пленарната комора на Собранието е местото каде што се собираат на дебати сите избрани членови кои имаат право да присуствуваат на состаноци. 

Кога германскиот парламент не заседава, посетителите можат да присуствуваат на седниците во галеријата за посетители на Пленарната комора.

Тајмингот на предавањата на пленарната комора

За време на шпицот на сезоната од април до октомври, предавањата во Пленарната комора започнуваат во 9 часот наутро и траат до 6 часот. 

За време на слабата сезона од ноември до март, предавањата на Пленарната комора завршуваат рано - до 5 часот во работните денови и до 4 часот за време на викендите.

Пленарна комора на Рајхстагот
Пленарна комора на Рајхстагот. Слика: Bundestag.de

За време на овие 45-минутни предавања ќе научите како работи германскиот парламент и знаете за историјата и архитектурата на зградата на Рајхстагот. 

Овие сесии се на течен германски и не се обезбедени преводи. 

По предавањето, сите посетители можат да се качат до куполата на Рајхстагот. 

Ова е ограничено искуство и мора да резервирате однапред.

Препорачуваме две германски турнеи кои вклучуваат посета на Рајхстаг со Пленарна комора и Купола - на тричасовна турнеја и двочасовна тура.

Изложба на германскиот Бундестаг

Покрај предавањата на Пленарната комора, постои уште еден начин да се запознаете со работата на германскиот парламент. 

Изложбата на германскиот Бундестаг за парламентарната историја во Дојчер дом го следи потеклото и историјата на германскиот парламентарен систем.

Над пет ката експонати, можете да научите како нејзините политичари ја водат Германија. 

Изложбата се отвора во 10 часот, а затвора во 7 часот. 

локација: Deutscher Dom, Gendarmenmarkt 1, 10117 Берлин. Најдете насоки

Рајхстаг од реката Шпре

Парламентот на Рајхстагот и многу знаменитости на градот изгледаат импозантно од реката Спре. 

Откако ќе доживеат обиколка одблиску до германската влада, многу посетители се качуваат на брод за патување на Спрее. 

Ги препорачуваме овие крстарења по реките, кои нудат прекрасен поглед на Бундестагот.

1. Најевтино крстарење по реката Спре

На оваа тура со брод, ќе дознаете за интригантната историја на Берлин и ќе ги видите сите главни атракции од удобноста на крстарење по реката. 

Бродот е покриен со стакло и се загрева во текот на зимата, што овозможува удобно возење. Освен тоа, за време на патувањето е загарантирано седиште.

Аудио водичите се достапни на повеќе јазици, вклучувајќи англиски и германски.

Цена за крстарење

Билет за возрасни (14+ години): 19 евра
Детски билет (од 6 до 13 години): 10 евра
Билет за доенчиња (помалку од 5 години): Слободен влез

2. Крстарење со реката Спри со кафе и торта 

Ова патување со брод трае еден час, при што на звучниците се пуштаат претходно снимени коментари на англиски и германски јазик.

Секој добива по едно парче штрудла од јаболка и топол пијалок (чај, кафе или топло чоколадо). 

Цена за крстарење

Билет за возрасни (14+ години): 28 евра
Детски билет (помалку од 13 години): 20 евра

3. Петчасовно крстарење со брод по реката Спре

Ова е долго патување со брод каде што покрај германското седиште на власт, можете да видите и знаменитости низ целиот Берлин.

Можете да го резервирате ова патување на англиски или германски јазик, а на бродот ќе има водич во живо и ќе ви објасни сè што истражувате. 

Некои од знаменитостите што ќе ги видите се: Mühlendamm Lock, Radialsystem V, Berlin Ostbahnhof, Mercedes Benz Arena, Oberbaum Bridge, Badeschiff at Arena Treptow, Molecule Man скулптура, Humboldt Forum, Берлинска катедрала, Weidendammer Bridge, Tränenal of Tenenpalast Станицата Фридрихштрасе, зградата на Рајхстаг, Федералната канцеларија, палатата Белви итн. 

Цена за крстарење

Билет за возрасни (15+ години): 24 евра
Детски билет (од 4 до 14 години): 12 евра

Извори

# Wikipedia.org
# Britannica.com
# Bundestag.de

Специјалистите за патувања во TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите обиди да ја одржиме нашата содржина актуелна, доверлива и доверлива.

Берлинската ТВ кулаМеморијалот во Заксенхаузен
Бранденбуршката портаНој музеј
Бункер на Берлинската приказнаБерлин леден бар
Панорамапункт БерлинBody Worlds Berlin
Морски живот БерлинМадам Тисо
Берлинска занданаПриродонаучниот музеј
Ѕидот – ПанорамаЛеголанд центар за откривање
Светски балонИлузеум Берлин
Музеј АлтесМузеј на ДДР
Музеј БодеМузејот Берггруен
Нова Национална галеријаАлте Националгалерија
Хамбургер БанхофМузејот на Пергамон
Музеј на фотографијаGemäldegalerie
Музеј на компјутерски игриГермански шпионски музеј

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Берлин