Почетна » Берлин » Билети за музејот Пергамон

Музеј на Пергамон – билети, цени, попусти, Панорама на Пергамон

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.8
(172)

Музејот Пергамон е најголемиот и најспектакуларниот музеј на островот музеј во Берлин, што го прави најпосетуваниот музеј во Германија.

Се состои од три крила - колекција на антика, Музеј на исламска уметност и музеј на Блискиот Исток - сите ги оставаат посетителите маѓепсани. 

Музејот Пергамон е познат по своите неверојатни реконструкции на масивни антички структури како што се Пергамонскиот олтар, Портата Иштар, Процесискиот пат од Вавилон, Пазарната порта Милет и фасадата Мшата.

Во оваа статија, споделуваме сè што мора да знаете пред да го купите билетот за музејот Пергамон. 

Деца во музејот Пергамон

Каде е музејот Пергамон

Музејот Пергамон е на островот Мусуем во Берлин. 

Музејскиот остров (локално познат како Museumsinsel) е збирка на музеи на северниот дел на островот Шпре во центарот на Берлин. 

Музејскиот остров има пет светски познати музеи со експонати од Антички Египет, Византија и Берлин. Тие се:

 • Музеј на Пергамон (Музеј на Пергамон)
 • Боде-музеј
 • Нов музеј (Ној музеј)
 • Стара национална галерија (Alte Nationalgalerie)
 • Стар музеј (Музеј Алтес)

Покрај овие пет музеи, на островот се наоѓа и галеријата Џејмс Сајмон.

Панорамата на Пергамон се наоѓа веднаш надвор од островот, на одење.

Островот на музејот е дел од светското наследство на УНЕСКО од 1999 година, а повеќе од 3 милиони луѓе го посетуваат секоја година.

адреса: Галерија Џејмс Симон, Бодестрасе, 10178 Берлин. Најдете насоки

Влезот на музејот Пергамон

Влезот во музејот Пергамон е исклучиво преку новоизградениот центар за посетители галерија Џејмс Симон.

Секој мора да ги користи големите скали (видете ја мапата подолу) и да се сретне на информативниот пулт во Горното фоаје на галеријата Џејмс Сајмон.

Влезот на музејот Пергамон
Слика: Смб.музеј

Билети за музејот Пергамон

Овој приоритетен билет за пристап на музејот Пергамон ви помага да ги прескокнете долгите редици на влезот. 

Покрај музејот Пергамон, овој билет ви овозможува да го прескокнете влезот на линијата до изложбата Панорама 360° од Јадегар Асиси.

Изложбата на панорама е во зграда веднаш до музејот Пергамон и нуди целосен круг поглед на грчко-римскиот град Пергамон во 129 година од нашата ера. Повеќе за Das Panorama

Посетителите на возраст од 18 години нагоре добиваат бесплатен влез, но сепак мора да ги споменете додека ги резервирате вашите билети. 

Цена на билетот

Билет за возрасни (18+ години): 12 евра
Студентски билет (со студентска легитимација): 6 евра
Билет за инвалидитет: 6 евра

Важно: Во шкафчињата мора да се остават големи ранци и предмети поголеми од рачниот багаж. 

Разглед на музејот Пергамон со водич

За време на оваа 3-часовна турнеја со водич, локален експерт ве води низ музејот Пергамон и Новиот музеј. 

Популарен е меѓу љубителите на историјата, бидејќи тие ги истражуваат чудата на древниот Египет, Вавилон, Грција и Рим под водство на експерт. 

Откако ќе заврши турата со водич, локалниот водич ви предава дневна карта на островот музеј со која можете сами да ги истражите другите три музеи.

Цена на турата

Билет за возрасни (18+ години): 59 евра
Детски билет (до 17 години): 39 евра

Премин на музејскиот остров во Берлин

Пропусницата за музејски остров Берлин нуди пристап до сите пет музеи на островот. 

Преминот на островот музеј е совршен за два вида туристи - оние кои сакаат да ги посетат сите музеи на островот и оние кои не се сигурни кој музеј сакаат да го посетат. 

Премин на музејскиот остров во Берлин
Слика: Notanomadblog.com

Пропусницата ви овозможува да го прескокнете пристапот до Музејот Боде, Музејот Алтес и Националната галерија на Алте - можете да го покажете на вашиот паметен телефон и да одите во овие музеи.

Сепак, во музејот Ној и музејот Пергамон, мора да застанете во ред за да добиете физички билет пред да можете да влезете. Нема да мора да плаќате за ништо.

Откако ќе се активира, оваа карта за музејски остров важи цел ден.

Како да стигнете до музејот Пергамон

Најдобро е да стигнете до музејот Пергамон со јавен превоз. 

Со метро (U-Bahn)

Можете да се качите на U6 Line и да стигнете до Станица Фридрихштрасе У, кој е најблиску до островот музеј. 

Метрото е на 700 метри (половина милја) од музејот Пергамон, а растојанието можете да го пешачите за 8 до 10 минути. 

Станица Фридрихштрасе до музејот Пергамон

Со S-Bahn воз

Може да се качите на S-Bahn линиите S1, S2, S25, S5, S7 или S75 и да стигнете Станица Фридрихштрасе во Берлин or Станица Hackescher Markt.

Станицата Hackescher Markt е на 1 км (0.6 милји) од музејот Пергамон, а растојанието можете да го пешачите за 12 до 15 минути. 

Станица Hackescher Markt до музејот Пергамон

Со трамвај

Можете да ги земете трамваите М1 и М12 и да се симнете во AM Kupfergraben трамвај станица.

Од Музејот е на 300 метри (една петтина од милја), а пешачејќи, можете да стигнете до вашата дестинација за пет минути.

Со автобус

Ако претпочитате автобус, можете да се качите на автобусот број 100 или автобусот број 200 и да се симнете во Lustgarten.

Лустгартен е парк на островот музеј.

Музејот на Пергамон е 600 метри од Лустгартен, а растојанието можете да го пешачите за 8 до 10 минути. 

Паркинг на островот музеј

На островот Музеј нема паркинг за автомобили или поголеми возила.

Ако планирате да возите до Музејот, можете да паркирате во кое било Radisson Blu Хотел or Меѓународен трговски центар.

Хотелот е 900 метри (0.6 милји), а Трговскиот центар е 700 метри (половина милја) од Пергамон музеј Берлин.

Работно време на музејот Пергамон

Од петок до среда, музејот Пергамон е отворен од 10 до 6 часот.

Во четврток, музејот останува отворен до 8 часот. 

Последниот влез е 30 минути пред затворањето на Музејот.

Музејот на Пергамон бесплатно

До септември 2010 година, музејот Пергамон дозволуваше бесплатен влез во четврток. 

Но, веќе не. 

Сепак, можно е да се добие бесплатен влез во музејот Пергамон ако ги исполнувате условите подолу: 

 1. Посетители до 18 години
 2. Училишни деца на едукативни излети со нивните наставници
 3. Универзитети / студенти придружувани од предавач
 4. Членови на Меѓународниот совет на музеи (ИКОМ) и Германското здружение на музеи
 5. Новинари со печатни лични карти
 6. Лица кои примаат бенефиции за трансфер со валидни документи
 7. Негуватели кои придружуваат лице со тешка инвалидитет каде што ова барање е забележано во пропусницата за лица со посебни потреби

Најдобро време за посета на музејот Пергамон 

Најдобро време за посета на музејот Пергамон е веднаш штом ќе се отворат во 10 часот. 

Толпата е на минимум, што значи дека можете да одвоите време да ги истражувате експонатите и да направите подобри фотографии. 

Почнува да се преполнува по 11 часот, а меѓу 12 и 2 часот Музејот го достигнува својот врвен капацитет.

Ако не можете да стигнете рано наутро, следното најдобро време за посета на музејот Пергамон е после 2 часот. 

Колку време трае музејот Пергамон?

Посетителите во брзање можат да ги истражуваат најважните моменти на музејот Пергамон за еден час. 

За да ги истражите сите три крила на Музејот, потребни ви се најмалку два часа. 

Познато е дека љубителите на историјата поминуваат повеќе од четири часа во најпознатиот германски музеј. 

Цена на билети за музејот Пергамон

Билети за музејот Пергамон може да се купи и онлајн и на влезот на атракцијата.

Додека купувате билети преку Интернет, можете да ги резервирате однапред или да купите билети за истиот ден.

Цената на билетот на музејот Пергамон за возрасни 18 години и повеќе е 12 евра.

Попусти на музејот Пергамон

Посетителите под 18 години добиваат 100% попуст во музејот Пергамон и на тој начин влегуваат бесплатно. Сепак, тие мора да резервираат бесплатен билет (опцијата ќе ја најдете на страницата за резервирање билети). 

Студентите со важечка лична карта и посетителите со попреченост добиваат 50% попуст на влезниот билет во музејот Пергамон и на тој начин плаќаат само 6 евра.

Сепак, постарите лица не добиваат никакво намалување на цената на билетот.

Аудио водич за музејот Пергамон

Музејот Пергамон во Берлин нуди аудио турнеја, која можете да ја земете на влезот.

Аудио водич на музејот Пергамон

Користејќи го аудио водичот, можете да шетате низ портата на Иштар, олтарот Пергамон, прекрасните улици на Вавилон итн. слушајќи стручни коментари на повеќе јазици. Слика: Вчерашниот службениот времето

Овие аудио водичи се бесплатни со Билети за музејот Пергамон.

Виртуелна турнеја на музејот Пергамон

Ако претпочитате виртуелна обиколка на музејот Пергамон пред вашата вистинска посета, проверете Секцијата за уметност и култура на Google на Музејот. 

Што да се види во музејот Пергамон

Музејот Пергамон има изложени многу фасцинантни експонати и можете да поминете часови истражувајќи ги само неговите најзначајни моменти. 

Музејот Пергамон е широко поделен на три дела - антички свет, грчка и римска антика и исламска уметност и култура. 

Антички свет

 • Иштарската порта на Вавилон
 • Процесијата улица на Вавилон
 • Табела за централноасирско право
 • Фасада на палатата на принцот од Тел Халаф

Грчка и римска антика 

 • Пергамонскиот олтар 
 • Портата на пазарот Милет
 • Момче што се моли

Исламска уметност и култура

 • Куполата Алхамбра
 • Фасада на Мшата
 • Орел Aquamaile
 • Соба во Алепо

Доколку резервирате турнеја со водич на музејот Пергамон, вашиот водич ќе се погрижи да ги видите сите овие ремек-дела. 

Во спротивно, можеби ќе сакате да ја обележите оваа страница. 

Ажурирате: Музејот на Пергамон во Берлин е во процес на надградба, а до 2024 година, северното крило во кое се сместени грчките антиквитети (и Пергамонскиот олтар) е затворено. Сепак, посетителите сè уште можат да го истражат јужното крило, кое се состои од Портата Иштар, Вавилонскиот процесен пат, Римската пазарна порта на Милет и Музејот на исламската уметност.

Иштарската порта на Вавилон

Роберт Колдјуи и Валтер Андра, двајца германски археолози, ја пронајде портата на Иштар во сегашен централен Ирак, во 1899 година. 

Славната порта на Иштар составена од шарени, живописни застаклени тули и украсена со фантастични ѕверови беше влезот на Вавилон изграден од Навуходоносор II во шестиот век п.н.е.

Портата Иштар беше една од неколкуте градски порти на ѕидот околу Вавилон, вброена меѓу „Седумте светски чуда“.

Иштарската порта на Вавилон во музејот Пергамон
Иштарската порта на Вавилон во музејот Пергамон. Слика: Џејмс Гонзалес

Ѕидовите на Портата прикажуваат диви бикови и змии како змејови, кои ги претставуваат вавилонските божества Адад и Мардукон, со светло сина позадина. 

Не пропуштајте ја реконструираната фасада на престолната соба на кралот Навуходоносор II, која се наоѓа лево од портата на Иштар. 

Процесијата улица на Вавилон

Портата на Иштар била влезот што водел до вавилонската поворка улица.

Процесиската улица на античкиот град Вавилон беше пат од тули долг 800 метри (половина милја) што го поврзуваше надворешниот град Вавилон со храмот на Мардук.

Од 800 метри, само 180 метри од патеката беа богато украсени со керамички застаклени ѕидови од тули со украсени лавови.

Процесијата улица на Вавилон во музејот Пергамон

Музејот на Пергамон реконструираше мал дел од улицата на поворката, со намалена ширина.

Слика: Museumsinsel-berlin.de

Од двете страни на ѕидот, ќе видите Лавови на сина позадина. 

Таблета за централноасирски закон

Асирската законска плоча изложена во музејот Пергамон е создадена за време на владеењето на кралот Нинурта-апил-Екур во Ирак (1191-1179 п.н.е.). 

58-те параграфи на таблетот ги опишуваат законите кои се однесуваат на облека, криминални дејствија, жени, брачни односи и имот.

Оваа збирка на асирскиот закон е напишана во клинесто писмо, систем на пишување користен од многу месопотамиски цивилизации.

Фасада на палатата на принцот од Тел Халаф

Фасада на Палатата на принцот од Тел Халаф

Ова е уште една масивна изложба во музејот Пергамон, каде што три богови скулптури се издигнуваат на грбот на два лава и еден бик на вкупна висина од околу шест метри.

Слика: Museumsinsel-berlin.de

Оваа фасада била дел од Хетитската палата изградена околу крајот на 9 век п.н.е., во денешна северна Сирија. 

Макс Фрајхер фон Опенхајм ја ископал фасадата на Палатата на принцот и најпрво ја изложил во својот музеј Тел Халаф во Берлин.

Меѓутоа, откако музејот Тел Халаф изгоре (и повеќето експонати беа уништени), фасадата беше обновена и изложена во музејот Пергамон.

Олтарот на музејот Пергамон

Олтарот на Пергамон е можеби најпознатиот предмет во музејот Пергамон (и во музејот Алтес).

Пергамонскиот олтар е масивна градба изградена од кралот Евмен II во првата половина на 2 век п.н.е. на акрополата Пергамон, антички грчки град. 

Олтарот на музејот Пергамон
Олтарот на музејот Пергамон е огромна изложба. Слика: Хана Свитинбанк

Во 1878 година, германскиот инженер Карл Хуман ги иницираше официјалните ископувања на акрополата на Пергамон. 

Со ширина од 35.64 метри (117 стапки) и висок 33.4 метри (109 стапки), тоа е масивна градба и му требаа осум години да го заврши ископувањето. 

Основата на Пергамонскиот олтар ја отсликува битката помеѓу џиновите и олимписките богови, користејќи стотина фигури поголеми од животот.

Бидејќи многу историчари сметаат дека овој олтар им оддава почит и на Зевс и на Атина, тој често се нарекува Зевсов олтар на музејот Пергамон.

Токму поради оваа изложба Музејот го добива своето име – музеј Пергамон. 

Портата на пазарот Милет

Пазарната порта на Милет е голема мермерна структура изградена околу 100 година од нашата ера и е доказ за напредокот во римските градови.

Портата на пазарот Милет во музејот Пергамон
Пазарната порта Милет во музејот Пергамон е двокатна структура со три врати. Слика: Жауме Марти

Се верува дека портата висока 17 метри (56 стапки) и широка 29 метри паднала за време на земјотрес во 95 или 10 век. 

Фрагментите од портата беа пронајдени од ископувањата во Берлин помеѓу 1903 и 1905 година и повторно изградени во музејот Пергамон кон крајот на 1920-тите.

Момче што се моли

„Момчето што се моли“ во музејот Пергамон е една од најпознатите антички бронзени статуи. 

Момче што се моли во музејот Пергамон

Експертите веруваат дека бил извајан околу 300 п.н.е. во уметнички стил на грчкиот скулптор Лисипос, кој живеел во 4 век п.н.е.

Предизвикувачки е да се идентификува делото на Лисипос бидејќи тој имал многу студенти во неговиот близок круг кои го копирале неговиот стил. 

Фактот дека постоеше пазар за копии од неговиот вид на дело резултираше со многу слични уметнички дела. 

Слика: Мерја Атија

По неговата победа над пруската армија во 1807 година, Наполеон го однел „Момчето што се моли“ во Париз. Дваесет години подоцна, повторно беше изложен во Берлин.

Купола Алхамбра

Куполата Алхамбра (локалното население ја нарекува Купола Алхамбра) е дрвен таван издлабен од кедар и памучно дрво и делумно насликан.

Создаден е во почетокот на 14 век и бил дел од најстарите градинарски палати на познатите Замокот Алхамбра во Гранада.

Куполата Алхамбра во музејот Пергамон
Куполата Алхамбра е издлабена и споена од поединечни парчиња. Слика: Museumwnf.org

Куполата Алхамбра дојде во Германија како подарок од градот Гранада во 1891 година и оттогаш е сопственост на Музејот. 

Куполата е украсена со типични шари на ѕвезди и има цитат - „Нема победник освен Бог“.

Фасада на Мшата

Фасадата Мшата е украсен дел од фасадата на станбената палата од 8 век на Каср Мшата на Umayyad династија.

Фасада на Мшата во музејот Пергамон
Фасадата на Мшата беше оштетена за време на бомбардирањето на Берлин во Втората светска војна. Слика: Рајмонд Спекинг

Пустинската палата Мшата се наоѓала во сегашниот јордански главен град Аман.

Високо украсената фасада, со должина од 35 метри (115 стапки), била подарок од султанот Абдулхамид II на императорот Вилхелм II. 

Орел Акваманил

Eagle Aquamanile е сад за истурање вода, создаден околу 800 година од нашата ера во Ирак.

Орел Акваманил во музејот Пергамон

Сложените детали и деликатните модели на изложбата сугерираат дека е создаден од еден од најдобрите занаетчии на ерата. 

Слика: Museumsinsel-berlin.de

На овој Орел Акваманил може да се забележат и сребрени и бакарни облоги, по кои биле познати бакарите од исламскиот свет. 

Соба во Алепо

Собата во Алепо во музејот Прегмон е дел од куќа пронајдена во историскиот центар на сирискиот град Алепо. 

Соба во Алепо во музејот Прегмон

Тоа е најстарата преживеана ѕидна облога од Отоманската империја и ни дава идеја за тоа како се дизајнирале просториите во арапските земји, Турција и северен Иран. 

Слика: Ларс Плугман

Собата во Алепо е украсена со арапски и персиски стихови и деликатни слики на луѓе, животни, митски суштества, растенија, украси итн.

Панорама на музејот Пергамон

Панорамата на музејот Пергамон е возбудлива изложба на која посетителите можат да видат 3Д претстави на античкиот град Пергамон.

Неговото официјално име е: ПЕРГАМОН. Ремек-дела од античката метропола со панорама од 360° од Јадегар Асиси. 

Подигната во ноември 2018 година спроти музејот Боде, на островот музеј, оваа изложба ќе биде отворена до 2024 година. 

Посетителите стојат во центарот и гледаат во поглед од 360 степени на античкиот град како што можел да изгледа во 129 година од нашата ера за време на владеењето на римскиот император Адријан.

на онлајн билети за музејот Пергамон исто така, вклучуваат пристап до Панорама на музејот Пергамон.

Музејот на Пергамон Дас Панорама
Слика: Смб.музеј

Јадегар Асиси, уметникот

Берлинскиот уметник Јадегар Асиси го разви концептот за Панорама на музејот Пергамон.

Тој визуелизирал како ќе биде градот и користел модели за да прикаже 40 секојдневни сцени можни во Пергамон.

Сето ова беше испечатено на фотографија од 104 x 30 метри (341 x 98 стапки), која ја покрива ротондата на изложбената зграда. 

Кафе музејот Пергамон

Иако музејот Пергамон Берлин нема кафуле, има доволно места за јадење и пиење во рамките на Музејскиот остров. 

Кафе во Музејот Боде

Café im во Bode-Museum нуди сезонски слатки, солени закуски, колачи итн. со многу варијанти на чаеви и кафиња.

Отворен е од вторник до недела и затворен во понеделник. 

Дури и ако не го посетувате музејот Боде, сепак можете да го посетите кафулето преку скалите на отворено. 

Време: Ресторанот во Музејот Боде се отвора во 10 часот секој ден и се затвора во 6 часот. Во четврток, тој останува отворен до 6 часот. 

Кафе Пи во музејот Пергамон, Панорама

Кафе Пи е во зградата во која се наоѓа и изложбата 360° Панорама на Јадегар Асиси.

Од вторник до недела, Кафе Пи работи од 10 до 6 часот. Останува затворено во понеделник.

Кафе и ресторан Cu29

Ресторанот Cu29 е во галеријата Џејмс Сајмон и е отворен секој ден од часот наутро до 11 часот.

If Корисници на TripAdvisor треба да се верува, ова е кафуле што треба да се избегнува. 

Кафе Алегрето

Кафето „Алегрето“ е во музејот Нојес, а од вторник до недела е отворено од 10 до 6 часот. 

Се наоѓа на 2-ри кат од музејот Нојес и е одлично место за одмор за време на вашата посета на музејот.

Извори

# Смб.музеј
# Wikipedia.org
# Visitberlin.de

на специјалисти за патување at TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите напори да ја задржиме нашата содржина актуелен, сигурен и доверлив.

Берлинската ТВ кулаЗградата на Рајхстагот
Бранденбуршката портаНој музеј
Бункер на Берлинската приказнаБерлин леден бар
Body Worlds BerlinБерлинска зандана
Морски живот БерлинМадам Тисо
Кампот ЗаксенхаузенПриродонаучниот музеј
Ѕидот – ПанорамаЛеголанд центар за откривање
Светски балонИлузеум Берлин
Панорамапункт БерлинМузеј на ДДР
Музеј БодеGemäldegalerie
Нова Национална галеријаАлте Националгалерија
Хамбургер БанхофМузеј Алтес
Музеј на фотографијаМузејот Берггруен
Музеј на компјутерски игриГермански шпионски музеј

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Берлин

Оваа статија е истражувана и напишана од