Почетна » Барселона » Билети за жичарница Монтјуик

Жичарница Монтјуик – билети, цени, станици, што да се види на ридот Монтјуик

Изменето од: Река Раџан
Факт е проверен од: Џамшед V Рајан

4.8
(175)

Жичницата Монтјуик е искуство два во едно - ве носи до врвот на ридот Монжуик, а исто така нуди фасцинантен панорамски поглед на Барселона нагоре.

Жичарницата Монтјуик ја поврзува жичницата на Паралелна станица до замокот Монжуик, на врвот на планината Монжуик.

За време на 752 метри (2467 стапки) трчање над земјата, седите во модерни кабини и можете да ги видите најпознатите градби и знаменитости на Барселона. 

Додека ја доживувате жичарницата Монжуик, можете да посетите и други атракции како што се Fundació Joan Miró, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Poble Espanyol итн. 

Во оваа статија, споделуваме сè што мора да знаете пред да купите билети за жичарница Монтјуик.

Што да очекувате

Жичницата Монтјуик е локално позната како Телеферик де Монтжуик. 

Погледнете го видеото за тоа што да очекувате за време на вашето возење.

Каде да резервирате билети за жичарница Монтјуик

Жичарница Барселона над ридот Монжуик
Пел 1971 / Getty Images

За да се качите на жичарницата Монжуик и да стигнете до врвот на ридот Монжуик, треба да купите билети. 

Подобро е да се купи Билети за жичарница Монтјуик онлајн затоа што можете да го избегнете редот на шалтерот за билети на станицата. 

Со овие билети, посетителите можат да скокаат и исклучуваат на кои било три станици - Parc de Montjuïc, Miramar и Castell de Montjuïc.

Посетителите можат или да купат повратни билети (достапни онлајн) или билети во еден правец. 

Билети во еден правец се достапни само на шалтерите на билетите на станиците.

И покрај тоа што постојат други начини да се стигне до ридот Монжуик, туристите и повеќето локални жители се одлучуваат за билети за жичарница Монжуик бидејќи нуди поглед од птичја перспектива на Барселона. 

Цени на билетите

Кога ќе купете билети за жичарница Монтјуик преку Интернет, добивате 10% попуст наспроти билетите на жичарските станици кои се поскапи. 

Билетот за возрасни чини 14 евра за посетители на возраст од 13 години и повеќе.

Деца од четири до 12 години плаќаат попуст од 11 €. 

Доенчињата на возраст од три години и помлади можат бесплатно да се приклучат на возењето.

Монтјуик замок и жичарница

Ако не сте на буџетски одмор, топло ви ја препорачуваме оваа трииполчасовна турнеја со водич, вклучувајќи го искуството со жичарницата и посетата на замокот Монжуик.

Ја започнувате пешачката тура во центарот на градот, го посетувате Стариот град и познатиот пазар Бокериа и бројните атракции на патот пред да се качите со жичарницата до врвот на ридот. 

По истражувањето на замокот, ги посетувате занданите на зградата. 

Последната станица е терасата на замокот за најспектакуларните, панорамски погледи на градот.

Со вашиот билет за жичарница Montjuic, можете да се симнете кога сакате.

Препорачано читање: 12 совети што мора да ги знаете пред да ја посетите жичарницата Монтјуик

Ако претпочитате целодневна турнеја, проверете го шестчасовна тура со водич, кој вклучува посета на замокот Монжуик, Магичната фонтана и искуството со жичарница.

Траса на жичарница Монтјуик

Локално познат како Telefèric de Montjuïc, жичарницата Montjuic има три постојки - станица Parc Montjuic, станица замок и Mirador станица. 

Услугата на жичарницата започнува од Parc de Montjuïc, на половина пат до планината Montjuïc на Avinguda de Miramar и оди директно до станицата замок. Нема застанувања помеѓу. 

Додека се враќате од замокот, жичарницата Монтјуик оди по друга рута и застанува кај Мирадор.

Може да продолжите да останете во жичарницата и да се вратите на постојката Parc Montjuic, но ви препорачуваме да се симнете и да истражите. 

Од Мирадор, жичарницата потоа се враќа на почетната точка - станицата Parc Montjuic.

Некои посетители се симнуваат на постојката Мирадор и пешачат до Парк де Монжуик.

Каде да се спушти

Во зависност од тоа што сакате да правите, мора да изберете една од овие постојки на жичарницата Montjuic.

Парк Монжуик

Главните културни атракции на планината Монжуик, како што се Фундасио Миро, Националниот уметнички музеј на Каталонија, Побл Еспањол и Етнолошкиот музеј на Барселона, се сите во близина на оваа станица.

Олимпискиот прстен, местото на Олимписките игри во Барселона 92, е исто така во близина.

Стоп за замокот

Ако сакате да го посетите замокот Монжуик, но сакате да го избегнете исцрпувачкото искачување, мора да се симнете на постојката замокот на жичарницата.

Покрај замокот, посетителите ги истражуваат и градините на планината Монжуик - Ботаничката градина, Градините Џоан Броса и градините Мосен Синто Вердагер.

Мирадор стоп

Слезете на станицата Мирадор ако сакате најдобри погледи на градот Барселона.  

Постојат многубројни тераси и видиковци, како што се Mirador de l'Alcalde, Miramar Gardens и Mossèn Costa i Llobera Gardens.

Како да стигнете до жичарница Монтјуик

Може да се качите и да се симнете на која било од постојките на жичарницата Монтјуик.

И за да стигнете до нив, имате различни опции за транспорт.

Земете линија 2 или линија 3 на метрото и спуштете се во Паралелна станица

Од станицата на метрото, мора да одите на жичницата за да стигнете до неа Парк де Монжуик, првата жичарница Монжуик.

Funicular de Montjuïc е планински воз што ве носи на брзо патување од метро станицата Paral.lel до базната станица на жичарницата.

Можете исто така да се качите во автобусите 55 или 150 и да се симнете во Мирамар – Естацио дел жичница автобуска станица.

Тајмингот на жичарницата Монтјуик

Времето на сервисирање на жичарницата Монтјуик се разликува во зависност од месецот.

Сепак, во текот на целата година, услугата жичарница започнува од 10 часот.

Од ноември до февруари жичарницата работи до 6 часот секој ден. 

Од март до мај и во текот на октомври, работното време е до 7 часот, секој ден.

Услужните часови од јуни до септември завршуваат во 9 часот, секој ден во неделата.

На 25 декември, 1 и 6 јануари часот е од 10 до 2.30 часот.

Последниот влез е еден час пред затворање.

Што да се види на ридот Монтјуик

Ридот Монџуик има културни атракции, историски места, паркови, градини, па дури и замок. 

замокот Монжуик

Замокот Монжуик се наоѓа на врвот на планината Монжуик, 173 метри (568 стапки) надморска височина.

Тврдината била изградена за време на војната во жетварите во 1640 година и со текот на годините се користела и за одбрана на Барселона и за бомбардирање. 

Топ во замокот на ридот Монжуик
Топ изложен во замокот Монжуик. 1001 ноќи / Getty Images

За да го истражите замокот Монжуик, мора да купите влезни билети на портата.

Не пропуштајте ја скулптурата на ровот на замокот, која му оддава почит на „метарот“.

Во замокот Монжуик во 1792 година, француски географ и астроном Пјер-Андре Мешајн го дефинираше „метар“ како нова мерна единица.

Стоп за жичарница: Замокот Стоп

Национален уметнички музеј на Каталонија

Националниот уметнички музеј на Каталонија ги содржи најдобрите светски изложби на романескна уметност. 

За време на вашата посета, можете да видите и ремек-дела на готика, ренесанса, барок и модерна уметност.

Посетителите обично поминуваат околу два часа истражувајќи ги 25,000 изложени експонати. 

Музејот на уметност е отворен во 10 часот во текот на целата година. Во лето останува отворен до 8 часот, а во зима се затвора во 6 часот. Во недела и државни празници се затвора во 3 часот. 

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Волшебна фонтана Монжуик

Волшебна фонтана Монжуик
AlvaroRT / Getty Images

Волшебната фонтана, која се наоѓа на дното на планината Монжуик, стана симбол на Барселона. 

Изграден е за Универзалната изложба во 1929 година, но и денес, локалното население и туристите секојдневно се собираат наоколу за да уживаат во хипнотизирачкиот спектакл на водена кореографија.

Откако ќе се стемни, Магичната фонтана ја осветлува каталонската престолнина. Музиката започнува дури и кога фонтаната свети во различни бои и нијанси, а водата танцува на мелодијата. 

Емисијата трае од 10 до 15 минути, а влезот е бесплатен за сите. 

Оваа водени турнеја вклучува посета на волшебната фонтана на Барселона.

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Археолошки музеј на Каталонија

Археолошкиот музеј на Каталонија изложува археолошки остатоци кои ја илустрираат еволуцијата на Каталонија и нејзината околина од првите праисториски доселеници до средновековниот период. 

Експонатите се оригинали од археолошки локалитети во Каталонија и други од Пиринејскиот полуостров и локациите на Медитеранот.

Најдобрите моменти на Археолошкиот музеј на Каталонија вклучуваат:

  • Круна од богатството на Торедонџимено од 8 век
  • Вилицата на неандерталецот од пред 53,200 години
  • Ибериско богатство на Тивиса, од 4 до 3 век п.н.е
  • Римската статуа на Приапус пронајдена кај Хостафранц од 2 век

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Поб Еспањол

Побле Еспањол во Барселона
Централното парче на Побле Еспањол во Барселона. Dem10 / Getty Images

Побл Еспањол е архитектонски музеј на отворено, дом на копии на повеќе од сто згради од различни делови на Шпанија. 

На оваа атракција, посетителите гледаат типична андалузиска област и примери на романескна архитектура, меѓу другите карактеристики. 

Заедно тие сочинуваат минијатурен град со улици, куќи, плоштади, театри, столпчиња за храна и занаетчиски работилници.

За подобро искуство, побарајте ги аудио водичите на влезот.

За да влезете во Побл Еспањол, треба купи билети, и подобро е да ги набавите онлајн.

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Ботанички градини Барселона

14 хектари на ботаничката градина на Барселона има повеќе од 1,300 растенија од пет медитерански региони - Австралија, Калифорнија, Чиле, Јужна Африка и Медитеранскиот басен.

Градината има за цел да ги заштити и промовира медитеранските растенија од целиот свет.

Стоп за жичарница: Замокот Стоп

Фондација anоан Миро

Зградата на Фондацијата Џоан Миро
Зграда на фондацијата Џоан Миро на ридот. Слика: Fmirobcn.org

Зградата на Fundació Joan Miró е интегрирана во пејзажот додека го задржува својот уникатен шарм.

Во музејот на уметност се сместени 14,000 дела од каталонскиот уметник Жоан Миро. 

Уметничката фондација постои повеќе од 45 години, изложувајќи ја уметноста на Миро и најновото во современата уметност.

Постојат два начини да го истражите Fundació Joan Miró - можете да го добиете редовни влезни билети or резервирај турнеја со водич каде што ве покажува локален експерт за уметност.

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Градините на Џоан Марагал

Градините Џоан Марагал се најголемите и најелегантните градини во градот.

Го опкружува Палаует Албениз, резиденцијата на шпанското кралско семејство кога тие се во Барселона.

Овие градини од 4 хектари го комбинираат францускиот класицистички стил со медитеранскиот пристап и вклучуваат многу перголи и тераси. 

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Олимписки и спортски музеј

Спортски музеј во Барселона
Икарија, бродот што го носеше олимпискиот факел од 1992 година над Медитеранот, е изложен во спортскиот музеј во Барселона. Слика: Museuolimpicbcn.cat

Мора да го посетите олимпискиот и спортски музеј Џоан Антони Самаранч на ридот Монжуик ако го сакате спортот.

Музејот нуди глобална перспектива на спортот во бројни дисциплини, а посетителите можат да вршат виртуелни експерименти со своите идоли.

Колекцијата Џоан Антони Самаранч содржи дела поврзани со спортот, уметноста и културата донирани од поранешниот претседател на МОК. 

Стоп за жичарница: Парк Монжуик

Градините Мирамар

Градините Мирамар се стари повеќе од еден век и се на 60 метри (197 стапки) надморска височина. 

Тие нудат прекрасен поглед од 270º на Барселона и содржат стогодишни дрвја.

Градините се уредени во редовни тераси, држени со камени ѕидови и огради од ковано железо, со дрвја и разни цветни леи.

Централниот дел на градината е камена фонтана опкружена со три женски скулптури - Плодност, спокојство и Помона.

Стоп за жичарница: Мирадор Стоп

Mirador de l'Alcalde

Mirador de l'Alcalde е место за набљудување што ги користи предностите на стрмниот наклон на планината за да понуди некои од најубавите погледи на Барселона и на брегот на Медитеранот. 

Паркот се состои од низа тераси распоредени на различни нивоа поврзани со скали. 

Центарот на паркот е дом на украсна фонтана.

Стоп за жичарница: Мирадор Стоп

Градините Мосен Коста и Лобера

Градините Мосен Коста и Лобера се на југоисточната падина на ридот Монжуик, а домот на растенијата се од потпустински, пустински и тропски зони.

Градината зафаќа шест хектари со повеќе од 800 видови и е една од најважните градини за кактуси во Европа.

Во 1987 година, „Њујорк тајмс“ ги вклучи градините Мосен Коста и Лобера на својата листа на најдобрите десет прекрасни градини во светот.

Стоп за жичарница: Мирадор Стоп

Најчесто поставувани прашања за жичарницата Монтјуик

Еве неколку прашања што посетителите обично ги поставуваат за жичарницата Монтјуик, Барселона.

Каде можам да резервирам билети за Монтјуик жичарница?

Посетителите можат или да купат повратни билети или билети во еден правец. Ти можеш резервирајте повратни билети преку Интернет а карти во еден правец има само на шалтерите на станиците.

Што дозволува повратен билет?

Повратниот билет на жичарницата Монтјуик ви овозможува да се качите од која било станица, а потоа да се симнете на која било друга станица, да истражувате и потоа да се вратите за да се вратите. Можете да го започнете и завршите вашето патување, на која било станица на жичарница што сакате. 

Која е важноста на повратниот билет?

Вашиот билет за возење на жичара Монтјуик важи 90 дена од датумот на купување. Меѓутоа, откако ќе го користите, важи само за тој ден - мора да го користите истиот ден. 

Која е појдовната точка на жичарницата Монтјуик?

Жичарницата Монтјуик нема конкретна појдовна точка. Можете да ги користите овие билети за да се качите на жичарницата од која било од трите станици.

Е Montjuic жичарница инвалидска количка достапна за лицата со посебни потреби?

Да, Telefèric de Montjuïc е достапен за инвалидска количка со сите потребни капацитети за лицата со намалена подвижност. Посетителите на кои им е потребна дополнителна помош поради нивното ниво на попреченост може да контактираат со член на персоналот во станицата.  

Може ли да го однесам моето милениче во жичарница?

Не се дозволени животни на Telefèric de Montjuïc, со исклучок на кучиња помошници.

Може ли да го откажам мојот Монтјуик жичарница билет?

Да, можете да ја откажете или да ја презакажете посетата до 11.59 часот на денот пред вашата посета.

Извори

# Telefericdemontjuic.мачка
# Ticketshop.barcelona
# Tripadvisor.com

на специјалисти за патување at TheBetterVacation.com користете само висококвалитетни извори додека ги истражувате и пишувате нивните статии. Ги правиме сите напори да ја задржиме нашата содржина актуелен, сигурен и доверлив.

Популарни атракции во Барселона

Casa Batllo парк Guell
Sagrada Familia Каза Мила
Зоолошката градина во Барселона турнеја на Камп Ноу
Манастирот Монсерат Аквариум Барселона
Монтјуик жичарница Фондацијата Џоан Миро
Музејот Моко Куќа музеј Гауди
Музеј на илузии Куќа Аматлер
Каза Висенс Еротски музеј
Сант Пау Арт Нову Пикасо музеј
Кулата Глорис Музејот на Бенкси
Крстарење со Лас Голондринас Музеј на восок во Барселона
Национален уметнички музеј на Каталонија Голем забавен музеј
Музејот на современа уметност Чоколаден музеј
Ајсбар Барселона Каталонија во минијатура
Колонија Гуел Павилјонот Миес ван дер Рое
Шоуто на фламенко на Тарантос Палау де ла Музика Каталона
Таблао Фламенко Кордобес IDEAL Centre d'Arts Digitals

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

Проверете ги сите работи што треба да се прават во Барселона

Оваа статија е истражувана и напишана од

Оставете коментар